Top menu

Winkelen bij broedplaats You are here in Eindhoven

“Het is een heel andere dimensie zo op het doek dan op haar sjaals he? Ja maar hij hangt niet goed, hij wijkt daar nog af.” Ellen Albers en Willemijn de Wit bekijken het grote doek van ontwerpster Sophie Duran dat zojuist aan de laatste lege witte muur is bevestigd van hun Eindhovense conceptstore You are here, waar merken worden verkocht zoals Carven, Elsien Gringhuis en Opening Ceremony.

Het idee voor een conceptstore begon toen Albers en Willemijn nog werkten voor Tuff 2.0, een kinderkledinglijn van Albers. Het merk bestaat niet meer, maar het idee om samen wat met mode en design te doen bleef maar doorsudderen. Deze gedachte is inmiddels belichaamt door een frisse conceptstore in een keurig straatje in de binnenstad van Eindhoven. Bij de entree van de winkel word je niet onprettig begroet door het overweldigende aantal planten. Al dat groen wekt onbewust de suggestie op om even te stoppen en om je heen te kijken.

Het inmiddels vierde concept van You are here wordt op 1 maart gelanceerd, Now (S/S ‘12) gaat over het maatschappelijke bewustwordingsproces van een uitgeraasde samenleving. De Wit legt uit: “Men snapt tegenwoordig steeds beter dat koopwaar zijn waarde verliest zodra je te veel hebt. Er zijn nu zelfs bloggers die anti-fashion gaan en een jaar niets meer kopen.” You are here now speelt in op de verandering van het koortsachtige koopgedrag van de consument. Hun boodschap luidt: koop bewust, shop verantwoordelijk. Kies voor een duurzame kwalitatieve inhoud boven veel voor weinig. “De merken die wij verkopen hebben zo’n prachtig inhoudelijk verhaal en zijn super mooi gemaakt zoals Carven.” De ontwerpen van het Franse modehuis Carven, dat onlangs van creatief directeur wisselde en razend populair begint te raken, zijn inderdaad prachtig. De prijzen van Carven zijn rond de 250 euro voor een jurkje en 450 voor een jasje. Qua aanwezige mode is het het duurste wat ze in huis hebben. Albers, eigenaresse en geldschieter, vult haar aan: “Het is mooie mode voor een prima prijs.”

De Wit maakt er sinds anderhalf jaar haar beroep van om een podium te bieden aan jonge ontwerpers. “Vanuit ontmoetingen komen vanzelf nieuwe ideeën.” De zogeheten ‘Heroes’, ontwerpers wiens werk uitstekend blijkt te passen binnen het thema, krijgen een prominente plek in de winkel voor hun bijdrage aan de wereld van de weloverwogen kunst. Zo heeft Sophie Duran haar exclusieve serie digitale textielprints op zijden velours en crêpe de chine sjaals laten printen. Collaboration-O, een collectief ontwerpers uit verschillende disciplines en tevens Hero, maakte voor de winkel allerlei interessant vormgegeven stellages van schroothout en afgedankt metaal. Het duurzame van het sfeer versterkende meubilair sluit naadloos aan op het thema. Door de aanwezigheid van de Design Academy in dezelfde stad is er naast mode logischerwijze ook plek voor design. “Eindhoven is sowieso een broedplaats waar erg veel gebeurd.” Door ook veel naar Parijs en Kopenhagen te gaan en rond te surfen op internet vult De Wit de ruimte van You are here, waarin letterlijk alles te koop staat. De inhoud en het interieur van de winkel is onderhevig aan het thema dat ieder modeseizoen verandert.

Inmiddels wordt er in Amsterdam driftig gezocht naar een geschikt winkelpand. Albers: “Ik heb gekeken in De 9 Straatjes. Maar ik vind dat je echt voldoende vierkante meters moet hebben voor een winkel als deze. Trouwens wordt het steeds minder leuk nu er zelfs een COS zit.” Het huidige thema ‘Now’ loopt door tot en met augustus waarna het zal veranderen in ‘You are in the museum’. Het duo hoopt op museumstukken van Iris van Herpen en Viktor & Rolf en wilt daarmee nog meer mensen van heinde en verre aantrekken.

Voor aankomende zomer heeft You are here now een leuke mix van lokale en internationale labels ingekocht: Elsien Gringhuis, Opening Ceremony, Carven, JCDC, Jean Charles de Castelbajac, Individuals, Hope, Le Mont St. Michel en SIS by Spijkers en Spijkers. Daarnaast is er een vrij groot aanbod aan kunst en design te verkrijgen. Voor het najaar zullen de uniseks collecties van Peter Jensen en Henrik Vibskov ingekocht worden.

‘You are here now’ opent officieel op 1 maart, Kleine Berg 32a Eindhoven. (Collage van Sophie Duran)

Door Martino Bidotti

www.youarehere.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.