Top menu

Piet Paris over de beeldschone Jil Sander collectie ‘Ik zou het allemaal zo aantrekken’

Vanmiddag zat ik met Piet Paris klaar achter de computer om de show van Jil Sander online te bekijken, de laatste van Raf Simons. We staren naar een catwalk met bloemboeketten in vitrines, beetje triest worden we ervan. Hoe mooi de boeketten ook zijn, het lijkt wel een begrafenis.

Piet, hoe kijk je terug op vier jaar Raf voor Jil?

Hij was één van de eersten die een paar jaar geleden vorm weer onder de aandacht bracht. Daarom wilde ik hem op de Shape Biënnale in 2009. Jil zelf was trouwens nooit bezig met volume. Bij haar waren silhouetten recht, de kleding van mooie materialen en goed gemaakt.

Nu mag ze weer, op haar achtenzestigste!

Ja joh wat een idee. Dat iemand dat wil. Ze lijkt me niet zo aardig.

Ze gaf vroeger zelden interviews. Nu gaat Raf vast naar het romantische Dior.  Hoe zou hij dat doen, romantiek in zijn ontwerpen leggen?

Ja de show begint!

Ohhh,  mooi een lange zachtroze jas met witte voering.

Is wel heel fijn dit. Het model sluit de jas met haar hand. Ik denk dat ze straks de hand weg haalt en dan gebeurt er wat.

Nou dat denk ik niet, nu – met hand – is het idee van een jas zonder sluiting duidelijker.

Vast een commercieel succes die jassen, voor de wat vollere vrouw. Je noemt dat model een swaggercoat… had mijn moeder vroeger ook.

Jurken. Nude is wel erg nude.We zien nu combinaties van glans en doffe stof, de lingeriejurken zijn waanzinnig van constructie. De enkellange jas is wel echt goed bedacht.

Het is retro en vooral romantisch, zeker in verhouding tot de ontwerpers die al hebben geshowd, het is helemaal niet zo naargeestig en agressief

Ik ben er een beetje stil van, dat krijg ik altijd van dit soort plechtige kleren. De styling met eenvoudige make-up is eenvoudig. Stemmig. Alweer zo’n jas, leuk dat ze dat vasthouden. Gaat het over vorm en constructie?

Met accenten op de borst met bustiertjes en ingewikkelde coupes. Hé een jurk met Marlies Dekkers bandjes.

Ja die loopt stage daar haha. Zou jij zo’n lange jas aan doen?

Hmm,  die jassen zijn erg couture en ouwelijk, ze staan het mooist als je heééél lang bent, anders lijkt het zakkig.

Het is fijn dat de collectie heel realistisch is zonder saai te zijn. Ik zou het zo allemaal aantrekken, lekker warm die jassen.

Uiteindelijk, komt Raf toch altijd weer als de beste uit de bus. Bij Prada viel ik écht in slaap. Gucci: afschuwelijk, niet om aan te zien, enzovoort. Zo kom je dan toch weer uit bij Raf.

Prada vond ik raar, met te veel bekende dingen, zoals de dessins, en het was zo lelijk gestyled met die gothic make-up. Het zag er allemaal erg geforceerd uit, dan vind ik dit stukken prettiger.

Jil Sander verveelt minder snel, vanwege de perfectie. Kijk nu zwarte baljurken, met dat glanzende lakmateriaal wordt de uitstraling nu harder.

Dat is de laatste jurk, korte show.

Hij eindigt met een zwarte jurk. Het is voorbij. Er had inderdaad iets extra’s bij gemoeten, maar het was beeldschoon. Kijk Wintour gaat staan en applaudisseert, doet ze anders nooit. Kijk en Suzy ook. Raf huilt.

Ik voel tranen opkomen

Ik had kippenvel. Raf sluit zijn loopbaan mooi af, ik bewaar mooie herinnering aan zijn shows.

Gelukkig zaten wij lekker thuis. Morgenvroeg tegen elven Marni online.

Nou ik weet niet of ik daar voor uit bed kom hahaha. Daaag

Daaag.

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.