Top menu

De vrouw van Melanie Brown als krijger

Melanie Brown, de ontwerpster achter het label Brown Clothes studeerde in 2001 af aan de Gerrit Rietveld Academie en bestiert tegenwoordig Studio Boutique in de Amsterdamse Hazenstraat. Zoals de
meeste ex-Rietvelders is ook Brown een verhalenverteller. Afgelopen maandag presenteerde ze haar vijfde collectie.

Echtgenoot, kinderen, social life, deadlines, onzekere toekomst, krimpende economie en dalende inkomsten. Afgelopen maandag vertelde Melanie Brown een autobiografisch verhaal. Een verhaal van een krijger in crisistijd. In de galerie van Wim van Krimpen, oud-directeur van de Rotterdamse Kunsthal, toonde ze haar herfst/wintercollectie ‘Warrior part 1’, in de vorm van een multidisciplinaire presentatie.

Wat meteen opvalt zijn de losse flappen aan de kleding. Brown licht toe: “Mijn hele gezin, behalve ik, doet aan het Koreaanse Kuk Sool Won. Een pre-historische krijgskunst die beoefent wordt in kimono-achtige gewaden waarin veel rondgedraaid wordt. Vandaar die loshangende stukken, als je beweegt komt een ontwerp tot leven.”

Beweging bleek ook een bron van inspiratie voor de creative-director van de presentatie Robert Risteski, eveneens afkomstig van de Rietveld. De opstelling van de poppen – in een rijtje achter elkaar- lijkt op de manier waarop Brits fotograaf Eadweard Muybridge met behulp van meerdere camera’s onderzoek deed in de 19de eeuw naar de beweging van mens en dier. In de begeleidende film van Roberta
Marques, waarin we een ronddraaiend model zien, werd Muybridge principe stijlvast doorgevoerd.

Het kleurenpalet bestond voor het merendeel uit donker-blauw en zwart met hier en daar communistisch rode accenten die het verhaal ondersteunden. Brown verwees naar haar eigen afkomst door gebruik te maken van een geruite Schotse wol. De referenties naar traditionele kleding uit het Verre Oosten, die versterkt werden door Risteski’s styling, waren duidelijk herkenbaar in de gelaagdheid, de vorm en het silhouet van elke look.

Een stoere en elegante vrouw die houdt van een klassiek kledingstuk met een twist, heeft bij Brown een kans van slagen.

Brown Clothes, Hazenstraat 28.
www.brownclothes.eu

Door Martino Bidotti

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.