Top menu

Het post-calvinisme van Studio Sober

Robbert Wefers Bettink en Cissy Noordeloos, het duo achter het Amsterdamse modelabel Studio Sober, ontmoetten elkaar in de schoolbanken van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). In het derde studiejaar, dat in het teken staat van de Individuals collectie, vond hun eerste samenwerking plaats. Enkele jaren na hun afstuderen lanceren ze hun vijfde Studio Sober collectie met minimalistisch ontwerpen een ingetogen kleurenpalet.


Robbert. Jullie besloten samen te werken na jullie afstuderen. Jij ontwerpt en Cissy regelt de zaken. Jullie verkopen een chique betaalbare garderobe.
Ja dat proberen we. haha…. Het werkt ook hebben we gemerkt. We komen net van de Berlijnse modevakbeurs (Capsule) waar we overspoeld werden met goede reacties van winkeliers uit het hoog- en middensegment uit Italië, Oostenrijk en Parijs.We gaan waarschijnlijk ook naar de Parijse editie van (Capsule). Er zijn winkeliers die we dolgraag nog eens willen spreken. (Capsule) werkt heel goed. Bovendien krijgen wij ook echt waar voor ons geld. Als we een klant binnen halen hebben we het geld er al uit.

De klant krijgt ook waar voor zijn geld. Jullie maken betaalbare luxe. Een gouden combinatie natuurlijk, chique ingetogenheid die ook nog betaalbaar is.
Het is een Europese luxe die we hebben. De kleding wordt in België, Polen en Roemenië gemaakt. Het is de afwerking van het product. Een mooi biesje een fijne voering of goede knoopsgaten. Cissy zorgt er voor dat het betaalbaar blijft. Zij onderhandelt bijvoorbeeld met een knopenleverancier over de prijs van hoornen knopen die ik ontworpen heb. Dus ik ontwerp luxe en Cissy zorgt voor een schappelijke prijs.

Overlappen jullie taken elkaar niet?
Nee we zijn eigenlijk elkaars assistent. hahaha…. Ik ben niet alleen de creatieveling. Ik kan ook nadenken. Het houdt me scherp.

Je ontwerpt Nederlands en calvinistisch zeg je. Dat komt terug in je vorm, kleurgebruik en sfeer. Hoe komt dat zo?
Het calvinistische zit ook gewoon in het feit dat ik Amsterdam de mooiste stad ter wereld vind en dat ik erg trots ben om Nederlands te zijn. Ik ben opgegroeid in het buitenland. Amsterdam is mijn thuis en alles wat daar bij komt kijken dus ook het calvinistische. Maar eigenlijk hebben we daar onlangs een punt achter gezet. Want soms wordt het niet goed begrepen wanneer ik het uitleg in het buitenland. En aangezien we ons nu erg richten op het buitenland omdat daar grotere markten zijn en meer interesse getoond wordt, refereren we niet meer naar het calvinisme. Het is moeilijk uit te leggen in het buitenland.

De minimalistische stijl in rustige kleuren heeft natuurlijk al iets van: Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Een essentieel aspect van het calvinisme.

Ja inderdaad.

Toen ik om achtergrondinformatie vroeg refereerde je naar het Nederlandse Modernisme uit 1994. Je doelde op Le Cri Néerlandais, een zestal jonge veelbelovende Nederlandse modeontwerpers waaronder Viktor & Rolf, Lucas Ossendrijver en Orson + Bodil. Samen gooiden ze hoge ogen met collecties die niet op de buitenkant gericht was maar waarmee ze terug keerden naar de elementaire aspecten als de stof, de kleermakerstechnieken en het menselijk lichaam. Wat is het zo Nederlands modernistisch bij Studio Sober?

Het zit ‘m in de stijl van die stroming. Het minimalistische, het ingetogene.

Sober dus?
Ja inderdaad. Het is zonder poespas, zelfs geen presentatie dit keer. We doen het op een andere manier. We steken er ook ons eigen geld in. Het moet iets nieuws zijn.

Veel strakke lijnen zonder overbodigheden, een duidelijk statement. Vind je veel zinloos in de modewereld?
Ja en nee. De massaconsumptie vind ik eerder zinloos dan zinvol. Een T-shirt voor vijf euro bij de H&M dat na een maand alweer weggedaan wordt is zinloos. En aan de andere kant heb je de prachtige vormen van Iris van Herpen. Dat is pas zinvol. Ik kan dat enorm appreciëren.

Over waarderen gesproken. Jullie keuze in fotografen die het verhaal moeten verbeelden is erg geslaagd.
Dat krijg je als je met de beste fotografen van Nederland mag werken. Sabrina Bongiovanni en Barrie Hullegie zijn ontzettend goed. We hebben ook erg genoten van een eerdere samenwerking met Meinke Klein. Nu we met Sabrina en Barrie werken, schakelen we ook de hulp in van stilistisch wonderkind, Thomas Vermeer. We doen alles in overleg en we corrigeren en prikkelen elkaar daar waar nodig. Deze samenwerking maakt mijn ontwerpen alleen maar nog mooier.

Net als vorig jaar ben je geïnspireerd door een kunstenaar.
Ja dit keer gaat de collectie over de wit en/of zwart tonen in de composities van vormen en lijnen van de Nederlandse kunstenaar Arjan Janssen. Door middel van lijngebruik zet hij een sfeer neer. Dat wilde ik ook. Kijk, wanneer ik ontwerp combineer ik twee zaken. Ik raak geïnspireerd door een kunstenaar, vorig jaar was dat de Amerikaanse schilder Rothko trouwens, en dan ontwerp ik vanuit een kledingstuk. Ik bedenk geen nieuwe kledingstuk maar zal door middel van kleine aanpassingen en details in de bestaande vorm een nieuw kledingstuk krijgen. Ik neem bijvoorbeeld een colbert en ik breng details aan en pas het lichtelijk aan waardoor het een heel ander colbert wordt.

Het silhouet is een tikkeltje mannelijk. Is dit de eerste stap richting een unisex of een herencollectie?
Ik zou het heel graag willen doen. Het is zeker een optie. Als ik iets in die richting ga doen, is het een herencollectie. Geen uniseks. Een ontwerper als Rad Hourani kan dat doen, die is daar op gericht. Wij hebben een andere afzetmarkt. Onze klanten verwachten iets en daar wil ik aan voldoen. Daarom zou ik ook voor een eventuele herencollectie het helemaal anders aanpakken dan onze damescollectie. Andere agent, andere markt. Want als je ‘t doet, moet je ‘t goed doen, vind ik.

www.studiosober.nl

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.