Top menu

Glamourlabel uit de eighties Halston werkt aan comeback

Het wil maar niet lukken met het Halston label. Deze week meldde WWD dat de zoveelste (ik ben de tel kwijtgeraakt) investeerder met nieuwe grote plannen zich heeft aangemeld met als doel het Amerikaanse merk nieuw leven in te blazen. Voor wie even niet meer weet wie ontwerper was, Halston was de Amerikaanse equivalent van Yves Saint Laurent.

Veel hedendaagse ontwerpers als Marc Jacobs en Tom Ford zijn schatplichtig aan Halston. Ze roemen zijn tijdloze elegantie en gevoel voor glamour. Buiten Europa is de modeontwerper, die in 1990 aan aids overleed, voor veel mensen een onbekende. Misschien kennen ze nog wel zijn naam die steevast opduikt in combinatie met die van een van zijn vrienden Andy Warhol, Studio 54 en de seventies party-scene. Voor styliste Rachel Zoe was Halston een echte superstar. ‘Ik wilde opgaan in zijn wereld. Ik wilde dansen in Studio 54 en vliegen naar exotische bestemmingen. Zijn kleding stond voor die droom.’

Halston, in 1932 geboren als Roy Halston Frowick, wist op zijn vierde jaar al zeker dat hij in de mode wilde.

Eind jaren vijftig belandde hij inderdaad in de mode als hoedenontwerper, een gouden tijd. Niemand waagde zich toen blootshoofds buiten deur.  Halston noemde later het hoedenvak een geweldige training voor een modeontwerper: ‘Je leert in drie dimensies werken, zodat je jurken ruimtelijk kwaliteit krijgen.’

In 1960 scoorde Halston zijn eerste mediamoment. Op de cover van Harper’s Bazaar stond aanstaande presidentsvrouw Jacqueline Kennedy getooid met een Halston pillbox – een koket klein dophoedje. Niet veel later kon hij haar en ‘socialites’ als Gloria Vanderbilt en sterren als Rita Hayworth en Marlene Dietrich tot klant rekenen.

 

Als societyfiguur, die elke nacht te vinden was in Studio 54, haalde de knappe Halston steeds vaker de roddelkolommen. In het modevak kan publiciteit, en zelfs Halstons drugsgebruik, geen kwaad. Toen de mediagenieke Halston in 1968 de overstap maakte van hoeden – die raken uit de gratie – naar mode stonden geldschieters in de rij. In Amerika was Halston de eerste designer die heel slim zijn ontwerpen in verschillende prijscategorieën verkocht. Zijn peperdure couturelijn werd gedragen door jetsetters, als Bianca Jagger, Liza Minneli en Elizeth Taylor, ook wel de Halstonettes genoemd.

 

Begin jaren zeventig opende Halston een eigen winkel waar hij gewaagde bodystockings en simpele maar perfect gesneden avondjurken verkocht. Zijn minimalistische boutique was een must-see met glanzende witte kale witte poppen en banken bekleed met Halston favoriete materiaal, Ultrasuède.  In 1971 zette Halston de imitatie-suèdetrend die zelfs Nederland bereikte.

In Europa sprak het modelabel Halston, niet tot verbeelding. Dat gold overigens ook voor zijn tijdgenoten Bill Blass en Oscar de la Renta. Gedrieën probeerden ze in 1973 in Parijs indruk te maken. Tijdens een gigantisch mediaspektakel kregen ze concurrentie van Yves Saint Laurent, Pierre Cardin en Dior, waar in die tijd Marc Bohan voor ontwierp. Zeker, Halston alias Mr. Clean, viel op met zijn ingetogen chic tussen de barokke fantasievolle couture van vooral Saint Laurent, maar zijn minimalisme bleef niet hangen. Later zal blijken waarom, Halston piekte er veel te vroeg mee.

In Amerika was Halston toen al even bekend als Coca Cola. Hij had die status bereikt door uitgifte van buitensporig veel licenties. Bedrijven ‘huurden’ Halstons naam die vervolgens verschijnt op parfums, bontjassen, tapijten, pruiken, beddengoed en elk denkbaar accessoire. Schoenen en parfums werden smaakvol geadverteerd via de zeefdrukkunsten van zijn vriend Warhol. Halverwege de jaren zeventig leverden de licenties miljoenen op, waarvan een aanzienlijk deel opging aan cocaïne en de koop van enkele etages van de glazen Olympic Tower op Fifth Avenue.  Halston’s showroom is superchic. De muren waren bedekt met spiegels en de meubels voorzien van een  glimmend laklaag. Op Halstons modeshows schitterde het donkere topmodel Pat Cleveland.

Halverwege de jaren tachtig kwam er aan alle decadentie een eind. Halston ging failliet, raakte zijn naam en alle rechten kwijt, en de controle over zijn imperium. Hij kreeg aids in 1988 en stierf in 1990.

Nog net maakte hij mee hoe het minimalisme de modewereld veroverde en hoe zijn oeuvre klakkeloos gekopieerd werd in zowel Amerika als Europa. Halston was meer dan tien jaar te vroeg geweest met zijn cleane ontwerpen.

Tot nu toe is het niemand gelukt om het merk weer zo hot te maken als het ooit was. Een van de ontwerpers die het een paar jaar geleden probeerde was Marco Zanini. hij werkte eerder voor Versace en Dolce Gabbana, en nu voor Rochas.

Twee jaar geleden interviewde ik Zanini in Parijs:http://www.independentfashiondaily.com/209/oude-klasse-in-nieuwe-topvorm/

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.