Top menu

Gestigmatiseerde modetak krijgt Prinses Máxima over de vloer

De makers en dragers van politiek correcte kleding gaan gebukt onder een stigma. Ze krijgen namelijk al snel een imago toegedicht van venkelsoep etende zweverige positivo’s, die in sexloze zelfgebreide truien op crocs rondlopen in een CO2-neutraal hutje op de hei. Gelukkig is mijn wens op verandering deels uitgekomen, maar je ontkwam tijdens The Green Fashion Competition niet aan de suffe borduursels en slaapverwekkend vlechtwerk.

De internationale Green Fashion Competition is het initiatief van de Amsterdam Fashion Week en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om entrepreneurs uit de mode-industrie te stimuleren om duurzame mode te ontwikkelen.

Vorige week vrijdag was de tweede editie van deze wedstrijd voor duurzame mode die deels in het teken stond van de aanwezigheid van Prinses Máxima, die de show parmantig gadesloeg en het woord overliet aan minister Maxime Verhagen.

De winnares van vorig jaar, Elsien Gringhuis, opende de show met haar nieuwe collectie voor 2012 waarin ze onder andere gebruik maakt van vlindervriendelijke zijdes. Deze zogeheten non-violence silk is een zijdesoort waarvoor de rupsen niet worden doodgekookt maar al zijn uitgevlogen. Bij het ‘oogsten’ van reguliere zijde worden de rupsen terwijl ze nog in het coconnetje zitten in kokend water gegooid. Gringhuis gebruikte haar geldprijs om haar nieuwe collectie te bekostigen. Ging haar prijswinnende collectie vooral over kleurovergangen van de ene pasteltint in de andere, dit keer viel de collectie op door colorblocking (zwart/wit).

Uit de 120 inzendingen werden er acht ontwerpers geselecteerd. De finalisten waren verdeeld over twee categorieën – jonge startende ontwerpers (1) en gevestigde modelabels (2).  Ze dongen mee naar geldprijzen van respectievelijk € 15.000 en € 25.000.

De jury, die niet alleen keek naar creativiteit en duurzaamheid, lette ook op de zakelijke aanpak. Want als je de wereld wilt veranderen met verantwoordelijke kleding moet je je pijlen richten op duurzame confectie voor schappelijke prijzen. Winnares van categorie 1 was de New Yorkse Carrie Parry. Haar collectie met drukke bloemenprints was eigentijds en draagbaar en duurzaam vervaardigd. Binnen het simpele ontwerp straalde het luxe uit.

Het Amsterdamse Studio Jux toonde een onder andere een kleurrijke jurk van biologische zijde en was de terechte winnaar van categorie 2, zeker wanneer je kijkt naar hun toekomstperspectief. Dit fair trade label, met vijftig wereldwijde verkooppunten, heeft een eigen fabriek in Nepal met dertig medewerkers waar Dutch Design in duurzame materialen wordt vertaald en te integreren is in iedere garderobe.

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.