Top menu

Communistisch verhaaltje van Ado les Scents by Hyun Yeu

De sfeerbepalende videofilm met beelden uit een Koreaans verleden introduceerden donderdagmiddag de ‘Nineteen Eighty-four’ collectie van Ado les Scents by Hyun Yeu. Het visuele voorwoord van zijn zesde catwalkpresentatie tijdens een Amsterdam Fashion Week fluisterde ons een communistisch verhaaltje toe.

De roman 1984 van George Orwell is de bron van inspiratie geweest. Het boek schetst de reductie van individualisme tot anonieme massa in een westerse samenleving. De mannen op de catwalk leken weggelopen te zijn uit een socialistische samenleving waar geen prijs gesteld wordt op elke vorm van eigenzinnigheid. Het sobere kleurenpallet weerspiegelt hiermee goed de droefheid van zo’n tegenvallende utopie. Door gebruik te maken van details gaf Yeu enige vorm van identiteit terug aan de onderdrukte personages. Een onderbreking van de neutraliteit was de paarse mohair trui boven een toch wel erg onflatteus zittende zwarte broek. Een misser in casting, niet ontwerp.

Het keurslijf waar burgers van een totalitair regime zich in bevinden leent zich uitermate goed voor waar Hyun Yeu in uitblinkt; tailoring met een twist. Strakke pakken met duidelijke referenties naar werkkleding en militaire uniformen versterken de vertaling van het verhaal naar de catwalk. De perfecte pasvorm en rake styling van Sonny Groo (de witte badstofsokken klopten als een bus) maakten erg hebberig. Het was suiting op z’n Yeu’s. Hit zijn de kasjmier coltruien met halve mouw.

Ado les Scents wordt wereldwijd verkocht en hangt in mei 2012 in de Bijenkorf Amsterdam.

www.adolesscents.com

Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.