Top menu

Paul Smith: “Doe waar je van houdt, maar zorg ook dat je de huur kan betalen”

Terwijl vanochtend de meeste modeliefhebbers wachtten op de eerste shows op het Westergasterrein op Fashion Week, gaf de Britse ontwerper Paul Smith vanochtend voor ruim driehonderd geïnteresseerden een lezing in Eindhoven bij Piet Hein Eek.

Piet Hein en Paul ontmoetten elkaar een jaar geleden op de Design Beurs in Milaan. Daar zei Piet Hein ‘nee’ op de vraag of Sir Paul enkele serviesstukken mocht kopen, omdat dit alleen voor echte inkopers was.

Vanochtend maakte Piet Hein het goed, Paul kreeg toch nog kop en schotel mee naar huis. De lezing was, voor diegenen die Paul Smith en zijn werk kennen, geen grote inhoudelijke verrassing maar wel heel onderhoudend. Smith vertelde over zijn verleden als amateurwielrenner, over zijn vrouw Pauline (het echte brein achter het merk in de beginjaren), zijn inspiratie, over zijn winkels en over creatief ondernemerschap.

Zo had hij in de beginjaren drie baantjes om zijn hoofd boven water te houden. En dat was ook eigenlijk de rode draad in zijn verhaal over creatief ondernemerschap: om te doen waar je van houdt, moet je ook ervoor zorgen dat je de huur kunt blijven betalen.

‘Never assume’ – het motto van Paul Smith, een adagium voor alle werknemers, gaat ervan uit dat je nergens zomaar vanuit kan gaan. Smith: ” Zegt de UPS vandaag langs te komen, check dat dan.” Ook liet hij zien waar zijn dessins vandaan komen; foto’s van een fietstocht in Parijs, schilderijen, boeken uit de bibliotheek of een foto van zijn eigen horloge.

Een ander groot deel van de lezing ging over de locaties en uitstraling van zijn winkels; zo opende hij in Parijs Paul Smith Tourette in 2009. Sir Paul had zijn ogen al meerdere malen laten op dit oude café (oude stamkroeg van Edith Piaf en Serge Gainsbourg) en stond erop niks aan het interieur te veranderen als statement. In Los Angeles liet hij een fluo roze blokkendoos neerzetten op Melrose Avenue. ” Mensen in LA gebruiken de winkel nu als referentiepunt – links bij die roze doos’.

Het werd vanochtend vooral duidelijk dat Paul Smith nog lang niet klaar is met de mode, maar dan wel op zijn manier. In April opent Paul Smith zijn eerste winkel in Nederland in de PC Hooftstraat.

Eve-Marie Kuijstermans

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.