Top menu

De portable fashionshow van Nieuw Jurk

Zondagavond debuteerde het Amsterdamse Krisis, het samenwerkingsproject van Nieuw Jurk en haar partner in love and crime Sander de Graaf. Het multidisciplinaire project, dat eerder te zien was op de Berlijnse modeweek, is hun modieuze antwoord op de mondiale crisis. In de gekraakte Vondelbunker toonde Nieuw Jurk een multiwearable uniseks collectie. “Vol musthaves voor het komende Krisis-seizoen!”

Nieuw Jurk is Esther Meijer. De modeontwerpster heeft samen met haar vriend de ontwikkelingen in de wereld sinds het ontstaan van de financiële crisis genomen als inspiratie voor Krisis S/S 2012. De reden hiervoor is:  mode en de crisis raken iedereen. Met crowd-funding, een ontwikkeling van de crisis, proberen de twee Amsterdammers het hoofd boven water te houden. Hun donateurs worden persoonlijk op de hoogte gehouden middels een nieuwsbrief. Hoe hoger de donatie hoe beter de vergoeding. Van naamsvermelding op de website tot modeshow op een door de donateur gewenste locatie.

De avond begon al meteen in crisis-sfeer. Dankzij de genadeloze weergoden die avond lag er een meterslange modderbaan in volle glorie voor de entree. Uiteindelijk kwam men al glibberend in een oude atoomschuilkelder uit 1953 binnen waar om de haverklap tram 3 overheen dondert. Het knusse ondergrondse cafeetje met muren vol graffiti en oude meubels zette meteen goed de toon voor een collectie waarvoor men nog steeds een donatie kon doen in de omgebouwde brievenbus. Een groot zwart doek scheidde het cafégedeelte met de rest van de bunker. Na curtains-up was het ieder voor zich om een plek vooraan te krijgen aangezien er geen podium was. Na een kort welkomstwoordje en wat spannende muziek kwamen Sander en Esther in (Krisis) catsuits op. Vervolgens lieten ze het opgerolde aan hun lichaam gemonteerde videoscherm naar beneden zakken. Voor het lichaam langs vanaf schouderhoogte zodat je alleen het videoscherm zag met hun gezicht erboven. Tijdens deze portable fashionshow werden foto’s van de S/S 2012 collectie in verschillende snelheden geprojecteerd op de videoschermen. Het concept was goed doorgevoerd. De zelfontworpen vuilniszak-, en sterrenstelselprints vertegenwoordigden het thema, de mondiale crisis, het meest letterlijk. De collectie bedoeld is voor magere jaren en daarom vormen alle items, die op verschillende manieren gedragen kunnen worden, een gehele garderobe voor zowel een man als voor een vrouw.

Tijdens FashionLAB op 26 januari is collectie te zien in een modeshow. Na afloop verklaren Sander en Esther dat de performance plaatsvindt omdat je op de Amsterdam Fashion Week alleen in een traditionele modeshow toont. Best jammer dat daar ten tijde van crisis geen plaats is voor onconventionele kwaliteit, terwijl daar juist nu zo’n behoefte naar is.

www.nieuwjurk.com

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.