Top menu

Marije de Haan: ‘Ik wek graag unheimische gevoelens op’

Marije de Haan studeerde in 2010 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, vervolgens won ze de G-Star Raw Talent Award tijdens Lichting 2010. Haar prijswinnende afstudeercollectie was geïnspireerd op crime scene foto’s uit de 20ste eeuw. Ook in haar nieuwste collectie, die ze volgende week donderdag showt tijdens de Amsterdamse modeweek, verwerkt ze haar interesse voor het criminele circuit.

Hi Marije, hoe gaat het?
Hi Martino. Ik zet net een paar mogelijke investeerders de deur uit en moet nu twee naaimachines gaan afbetalen anders ben ik te laat ben. Kan je me vanavond terugbellen?”

Ik houd van vrouwen die meteen duidelijk zijn. Ik bel haar volgens afspraak ’s avonds terug.
Ik zit al helemaal klaar voor je.

Je hebt in 2010 Lichting gewonnen. Het jaar erop zagen we al een hele ontwikkeling en je hebt de geldprijs onder andere gebruikt voor mooie stoffen. Wat gaan we tijdens deze fashion week zien?
Ik ga terug naar een conceptuelere benadering. Het draagbare uit de vorige collectie ging erg goed, maar ik voel dat ik terug wil naar het maken van showpieces. Ik houd ervan om complexe stukken te maken waar mensen over gaan nadenken.

Moet het wel begrepen worden?
Ik wek graag een unheimisch gevoel op. Wanneer het meer vragen op roept dan begrepen wordt, ben ik blij.

Waar gaat je komende collectie over?
De titel houd ik nog lekker voor me. Mijn afstudeercollectie was naast conceptueel ook behoorlijk dandyesque. Vorige keer het draagbare, nu dus weer terug naar het concept. Het is het manbeeld uit de 19de eeuw. Een vreemde surrealistische tijd in Amerika met veel bankovervallers. Ik ben gek op het verrassingseffect daarvan.

De slechteriken uit Little House on the Prairie.
Ja inderdaad. Die tijd. Met cowboys, saloons, bankovervallers, een sheriff en revolvers.

Weer de crimescène. Kom je uit een familie van politieagenten?
Nee en ik ben opgegroeid in Friesland en heb een hele rustige en zorgeloze jeugd gehad. Geen trauma’s ofzo. Ik weet van mezelf dat ik graag een contrast opzoek. In mijn kleurgebruik zie je ook altijd zwart met een andere kleur als ecru, zand of grijs.
Mijn voorkeur gaat uit naar de ongure kant van de samenleving. Dat verrast. Het onbekende. Criminelen met maskers.

Je collecties tonen opvallend veel gelaatbekkende kleding. Naast sjaals en grote cols heb je veel stukken die je makkelijk over je gezicht heentrekt. In je afstudeercollectie zit een blouse met een kraag die op het voorhoofd rust.
Ja dat klopt. Het is mijn grote fascinatie voor anonimiteit. Criminelen zijn erg anoniem en niemand weet hoe ze eruit zien. Ik ben bijvoorbeeld ook gek op politiearchieven. De documenten over criminelen in archiefkasten vind ik geweldig. Zo’n document vertelt het verhaal over een crimineel maar eigenlijk wordt hij meer gezien als nummer. Hun namen staan er niet op. Ze bestaan als het ware niet meer en zijn dus anoniem.

Je ontwerpt herenkleding. Zag ik in de vorige show een vrouwensilhouet of was het een dame in herenkleding?
Het is een dame in herenkleding. Het is een statement van me. Ik wil dat mijn werk op iedereen toepasbaar is. Het is iets onverwachts, net zoals de vormen van mijn  kledingstukken. Ze hebben meestal ook geen hanger-appeal, je kan het op verschillende manieren dragen.

Je sprak over investeerders en naaimachines. Klinkt alsof je goed aan de weg aan het timmeren bent als beginnend modeontwerper.
Dat ben ik ook. Kijk, momenteel heb ik geen verkooppunten, daar ligt mijn focus niet op. Ik ben nu bezig om de kinderziektes uit mijn bedrijf te halen en alles keurig op orde te hebben. Ik ben me aan het oriënteren op mogelijke investeerders en richt mijn pijlen ook op het buitenland. Van de week nog heb ik een lockmachine gekocht zodat ik mijn T-shirts, die ik hoop te gaan verkopen, goed kan afwerken. Het is zorg om nu een goede basis te leggen voor later.

Een goede voorbereiding is het halve werk.
Inderdaad. Ik ga niet als een kip zonder kop ergens aan beginnen. Ik werk daarom langzaam en zorgvuldig. Het is een enorm moeilijke tijd met de recessie en daarom is een goede voorbereiding echt belangrijk. Ik zet hoog in, meteen in het hoge segment. Ik gebruik mooie stoffen en goede afwerkingen. Mijn ontwerpen moeten straks tussen Maison Martin Margiela en Comme des Garçons hangen.

Marije de Haan toont haar collectie als onderdeel van FashionLAB op 26 januari 2012 tijdens de Amsterdam Fashion Week.  www.marijedehaan.com

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.