Top menu

Reizende conceptstore nu in Magna Plaza met Wardrobe #1

Als onderdeel van het Downtown programma van de Amsterdam Fashion Week (AFW) schiet er op de tweede verdieping van het Magna Plaza een tijdelijke conceptstore uit de grond. Wardrobe #1 is een samenwerking tussen de initiatiefnemers Fashion NL en designerlabel Mélangetrois. Het resultaat; een offline platform met een uitgebalanceerde damesgarderobe ter promotie van het Nederlandse modetalent zoals And Beyond, Anne de Grijff, Sophie #1234567, Charlie + Mary en accessoires van Vlieger en Vandam en Susan Bijl. (Foto: boven And Beyond)

Laura van Erkelens van Fashionnl. vertelt erover.

Een offline platform?
Fashion NL is een website met een online database met Nederlandse ontwerpers die wij een podium bieden. Een online platform was er al en de stap naar een offline versie was dus snel gemaakt. Tijdens de vorige editie van de AFW organiseerden wij de Fashion NL streetwalk, een route langs Amsterdamse winkels die Nederlandse mode promoten en/of verkopen.

Anne de Grijff

Dit project ligt dus in het verlengde hiervan.
Klopt. Wardrobe #1 is wat we deze keer doen met de AFW. Mélangetrois is een Nederlands ontwerpersduo uit Amsterdam met een eigen winkel in Magna Plaza. Zij stellen hun winkelruimte ter beschikking, en samen gaan we de winkel omtoveren tot Wardrobe #1.

Is Magna Plaza geen commercieel winkelcentrum meer dan?
Nee dat was blijkbaar eerder zo. Er zijn nog wel wat grote winkels maar er zitten nu ook jonge ontwerpers. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet weet hoe het daarvoor was, ik dacht een toeristentrekpleister.

De winkel van Mélangetrois zit dus op de tweede verdieping naast een atelier van een kunstschilder en een kapper. Verder zit er niets op de tweede verdieping in verband met een verbouwing.

Wat is er zo conceptueel aan deze tijdelijke store?
Het is een reizende conceptstore waarmee we Nederlandse modeontwerpers in de gelegenheid stellen om hun waar te verkopen in een tijdelijke winkel. Het idee is om een uitgebalanceerde garderobe, samengesteld door Fashion NL, te tonen die de diversiteit van de jonge Nederlandse mode reflecteert. We hebben 46 items van een twintigtal ontwerpers die samen een damesgarderobe vormen. Helaas is het geen totale garderobe geworden met alleen Nederlands ontwerp. Er zitten bijvoorbeeld geen schoenen bij.

Het reflecteert dus de diversiteit van Nederlandse ontwerpers van dameskleding. De mannen worden weer eens voor het gemak vergeten.
Niet getreurd hoor, met Wardrobe #2, gaan we een totale herengarderobe samen stellen. We zetten er dan ook een curator op. Hij of zij zal de balans bewaken en items selecteren.  Dat vinden we zelf erg moeilijk.

In het persbericht staat: “Nederlandse mode wordt nog teveel geshowd en hangt te weinig in de kast.” Dat is leuk, maar veel Nederlanders vinden het erg duur. Is het nu goedkoper bij jullie?
Nee maar het is nu wel een stuk toegankelijker. We bieden een podium aan de jonge ontwerpers omdat we vinden dat ze meer exposure verdienen. Daarom kiezen we er ook voor om tijdens de Amsterdam Fashion Week een tijdelijke winkel van drie weken te hebben, dat levert publiciteit op. Door de recessie en het huidige Nederlandse politieke klimaat is het erg moeilijk om de aandacht te trekken. Dat lukt wel met Wardrobe #1.

Furansu

Een podium ter promotie van Nederlands talent dat na drie weken alweer weg is. Is dat niet veel te kort.
Het is op dit moment wat we onze ontwerpers kunnen bieden. De recessie speelt ons ook parten. We moeten roeien met de riemen die we  hebben. We openen in februari een webshop waarin verschillende ontwerpers verkocht worden.

Van offline naar online.
Inderdaad. We doen zoveel mogelijk met de middelen die we hebben. Er komen steeds meer ontwerpers bij die erg enthousiast zijn. We bestaan nog niet zo lang maar onze ambities zijn oneindig.
www.fashionnl.com

Ontwerpers zijn: And Beyond, Anne de Grijff, Sophie #1234567, Bas Kosters, Hartog & Henneman, Vlieger en Vandam, Susan Bijl, Maria Jobse, Kings of Indigo (K.O.I.), Bravoure, Mada van Gaans, Charlotte Kan, Barbara van der Zanden, Mélangetrois, Luci de Mila, Manon Boertien, Aleks Pietrzykowska, Irene Heldens, Furansu, Charlie + Mary en Femke Agema.

Wardrobe #1 is open tot en met 31 januari 2012 op de tweede verdieping van het Magna Plaza.

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


, , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.