Top menu

Diva of Dots bestippelt Louis Vuitton

Stippen zijn het handelsmerk van Yayoi Kusama. Ze staan volgens de Japanse kunstenares voor de aarde, de maan en de zon. Vanaf begin juli bezaaien Kusama’s polka dotjes onder andere kleding, schoenen, horloges, sieraden en de etalages van Louis Vuitton.

Yayoi Kusama 82, is berucht vanwege haar stippenmanie. Ze schildert ze al sinds haar tiende op boomstammen, schilderijen muren van kamers en zelfs op mensen. In 1957 brak ze door met anti-expressieve schilderijen met repeterende patronen in minimalistische stijl.


Marc Jacobs is al jaren groot fan van de prettig gestoorde Kusama. In de onderhoudende documentaire Marc Jacobs & Louis Vuitton, over Jacobs creatieve werkproces en zijn liefde voor kunst, ontmoeten de twee creatieven elkaar in Japan. Voor de kijker is aan hun gebrabbel geen touw vast te knopen. Zeker is dat Jacobs Kusama en haar psychedelische werk erg waardeert. Hoe zeer, dat wordt een paar maanden later duidelijk als tijdens zijn show voor winter 2008, talloze gestipte Louis Vuitton handtassen voorbij komen.

Kusami schrijft haar stippenfascinatie toe aan hallucinaties die ze als kind had en waarin stippen, bloemen, pompoenen en paddenstoelen de boventoon voerden.


Tijdens in the sixties hippe body-painting performances ‘bestippelde’ de Diva of Dots ook paarden en knappe mannen en maakte ze zinsbegoochelende omgevingskunst van spiegels en licht. Kusama had zelfs even een modelijn, met stippen natuurlijk.
De mediamieke Japanse verschijning, die van 1957 tot 1971 in New York woonde, raakte vanaf de jaren zeventig op de achtergrond. Pas in 1989 haalde een succesvol retrospectief in Los Angeles de kunstenares uit de vergetelijkheid. Tegenwoordig brengt een Kusama op veilingen absurd hoge prijzen op.
Ook de modewereld omarmt Kusama’s kinderlijke kunst. Om het vijfjarige feest van de Ferragamo winkel in Tokio te vieren, ontwierp Kusama in 2008 de grafische Marisa-bag, een tas als een gestippelde pompoen.

Knettergek of geniaal? Dat is de vraag die vaak opduikt als Kusama’s kunst ter sprake komt. De meningen onder kunstcritici over de geestesgesteldheid van Kusama zijn verdeeld. Zelf noemt ze haar kunstuitingen veelzeggend ‘art-medicine’. Overigens mag de Japanse graag koketteren met haar gestoordheid en woont ze alweer jaren in een psychiatrische privé-inrichting naast de studio waar medewerkers haar ideeën uitvoeren.


Fotograferen laat Kusama zich niet meer, al maakte ze drie jaar geleden een uitzondering voor Nobuyoshi Araki, haar landgenoot en beroemd om zijn bondage foto’s. Op de desbetreffende foto voor de International Herald Tribune, blikt Kusama lichtelijk hysterisch in de lens en gaat ze gekleed in haar dagelijkse kloffie: een knalrode met stippen bezaaide jurk en bijpassende rode pruik.
Knettergek of geniaal? Yayoi Kusami is waarschijnlijk beide.

Overigens zal volgens Marc Jacobs op 7 maart, de dag van de Louis Vuittonshow in Parijs voor winter 2012, geen stipje voorbij komen.

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.