Top menu

Online oma’s nu op het witte doek en in print

Binnenkort verschijnt de documentaire Advanced Style van de Letse Lina Plioplyte en de Amerikaan Ari Seth Cohen. Het is het visuele verlengstuk van het gelijknamige stijlblog van Cohen dat in een paar jaar tijd uitgroeide tot een bejubelde website. Het fotograferen van stijlvolle New Yorkers met een geplooide huid bleek zo’n  succesformule, dat dit voorjaar het boek uitkomt. De documentaire en het boek laten zien dat het geavanceerde gevoel voor mode en styling niet alleen een kwestie van tijd is maar vooral een kwestie van durven.

Schrijfster Alice Carey, een dame met roodgeverfd haar in Brits jagerstenue met kerstbroche (een besneeuwt hulstblaadje met rode bessen, kerstmanhoofdje en kerstboompje van edelstenen), zit in de New Yorkse wijk West Village op een trapje zich distantiëren van de meiden van Perrystreet. De voormalige filmlocatie van Sex and the City fungeert tegenwoordig als een bedevaartsoord. Het is een plek waar Carrie Bradshaw discipelen op Jimmy Choo’s en masse komen om te flaneren. “Ze zien er allemaal hetzelfde uit! En erg comfortabel kunnen ze het ook niet hebben. Voor wie tutten ze zich eigenlijk op? Ik heb een jonge kant maar ik ben een oude vrouw, toch word ik wél regelmatig staande gehouden door mannen, soms ook jonge mannen, die me vertellen hoe fantastisch ik eruit zie.”

De roodharige Alice is één van de vele chique koketterende New Yorkse dametjes die schitteren in de filmpjes op Advanced Style. Het stijlblog van Ari Seth Cohen begon in 2008 en is uitgegroeid tot een populaire website met voornamelijk foto’s van vrouwen op leeftijd, die of goedgekleed voor de dag komen of per ongeluk goed gestyled de deur uit zijn gelopen.

Ari verklaart dat een gevorderde stijl met de jaren komt en dat we veel lessen kunnen leren van onze ouderen. Hij geniet een heuse cultstatus onder de grijsharigen van New York City, maar ook ver daarbuiten. Het plezier en de trots die deze ouderen hebben met kleding en accessoires is duidelijk zichtbaar en heeft een inspirerende werking met een wereldwijd bereik. Het filmpje waarin een ontmoeting te zien is tussen dé Ari en twee hysterisch blije Britse toeristen is erg vertederend. ”Oh ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik volg al maandenlang Ari’s blog en ben daarom voor mijn 66ste verjaardag naar New York gekomen. Ik kan deze ontmoeting met Ari hier op Broadway niet anders omschrijven dan als iets spiritueels.” Tranen schieten in haar ogen. De fans worden de dag erna getrakteerd op een middagje shoppen met Ari in de ‘Off Broadway Boutique’, de winkel van Lyn Dell. Deze zelfverklaarde Countess of Glamour is een oude bekende van Ari en zijn blog.

Mijn all time favorite is de 90-jarige artistieke Iris Apfel (met die enorme zwarte uilenbril). De van huis uit kunsthistorica is tegenwoordig fashionconsultant en interieurdesigner en werd door het Witte Huis ingezet als projectadviseur (al negen presidenten). Ze orakelt over haar visie op mode en styling. “Je moet plezier hebben met aankleden. Het is oefening in creativiteit. Soms heb je je dag gewoon niet, maar dan trek je iets leuks aan en je draait wat rondjes voor de spiegel en bingo!”

 

Al deze parels van bejaarden zijn dus vereeuwigd in het boek en de documentaire Advanced Style.

Het boek is vanaf april 2012 verkrijgbaar bij The American Book Center in Amsterdam.

http://advancedstyle.blogspot.com/

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.