Top menu

Rihanna jat van stelende fotograaf

En weer is er een relletje rondom Rihanna.  In haar laatste videoclip is de r&b-zangeres te zien met blonde pruik en in strakke witte bodysuit waarop zwarte stip- en streepmotieven worden geprojecteerd. En dat vindt de Noorse modefotograaf Sølve Sundsbø niet leuk, de videobeelden zouden erg overeenkomen met een fotoshoot van hem uit 2008. Dus beschuldigt hij Rihanna van plagiaat.

Sølve Sundsbø

Nu is Sølve Sundsbø zeker niet de minste fotograaf, hij werkt voor bekende modetitels als Harper’s Bazaar en schoot de cover van Coldplays cd A Rush of Blood to the Head, maar een beetje een zeurtje is het ook.

Toen ik de clip van Rihanna met projecties van stippen op haar lichaam zag – de plagiaatzaak speelde toen nog niet – herkende ik meteen de inspiratie achter deze clip, en dacht, zo die Riha is weer lekker bezig. (Eerder aapte ze voor een video scènes na uit foto’s van de beroemde David LaChapelle. Het voorval draaide uit op een rechtszaak, Rihanna moest betalen.)

Nu is het vrij gangbaar dat artistiekelingen inspiratie putten uit het werk van anderen.  Rihanna doet het en Sølve Sundsbø doet dat ook. Of zou de Noor niet weten dat danseressen van de Parijse nachtclub Crazy Horse alweer bijna een halve eeuw dansen met kleurrijke geprojecteerde beelden op hun naakte lichamen. Spannend die visuele effecten, heel grafisch en mooi om de schoonheid van het naakte te vieren. Crazy Horse beelden vind je genoeg op google.

Rihanna

Dus Sundsbø, als je iets jat, doe het dan goed, en zeur niet. In het januari-nummer van de Franse Vogue speelt fotograaf Hedi Slimane eveneens met grafisch gestreepte schaduwen. Ik voorvoel een trend. En @Rihanna, niet boos op me worden. Ik wil nog lang niet weg bij de Independent Fashion Daily.

(Bovenst foto: Crazy Horse danseressen, de dames dansen ook gestipt)

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.