Top menu

Trend: Claudine, het kraagje

Wat had ze nou aan, dat kamermeisje dat vorig jaar gepakt werd door Dominique Strauss-Kahn in een Sofitel in Manhattan.
Zou het een zo’n sexloze en steriele stofjas of broekpak zijn geweest, of zou die ouwe opgewonden zijn geraakt door het klassieke zwarte dienstmeisjesjurkje met hagelwit schortje en zo’n smetteloos braaf kraagje waardoor elke vrouw iets kinderlijks krijgt.

Dat kraagje dus. Zo leuk. Je ziet ze veel opeens. Komt natuurlijk door Guillaume Henry van Carven die ze afgelopen zomer al showde in combinatie met simpele katoenen jurkjes, en deze zomer weer maar natuurlijk met net weer andere jurkjes. In de fetisj collectie voor deze winter van Marc Jacobs voor Louis Vuitton zag ik strenge kraagjes van wit en zwart lak, en in de zomercollectie komen ze terug, nu schattig met afgeronde punten, gecombineerd met kanten jurkjes.

Toen ik de Carven collectie nog eens bekeek, zag ik dat de kraag soms vast aan een jurk zat en soms los als een accessoire. Ah dat heet een col claudine! Een hommage aan de heldin uit de romans van Colette. Eind jaren zestig zijn ze een grote trend, Catherine Deneuve draagt ze dan vaak. Losse kragen worden vooral in de 19de  eeuw veel gedragen. Als het hemd of de kraag vuil was, dan hoefde niet alles in de was.

Variaties op het Claudine-kraagje zijn online al volop te koop: met pailletten bij www.asos.com, of als een halssieraad van zilver ontworpen door Fendi-telg Delfina Delettrez (www.luisaviaroma.com) De Belgische Johanna van Daalen maakt  voor haar label Claudine et Compagnie een hele serie. www.claudineetcompagnie.com.
Ergens heb ik nog een zwart los kraagje van Spijkers & Spijkers, ik ga meteen zoeken.

 

 

 

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.