Top menu

Stacey Rookhuizen in Project Catwalk

Wat zal Stacey Rookhuizen vanavond dragen tijdens de eerste aflevering van Project Catwalk? Ze was vanwege de kleding die ze droeg als jurylid van talentenshow Xfactor de meeste getwitterde persoon van Nederland. “Is Stacey de blauwe zus van Spongebob Squirepants ofzo?” twitterde iemand over een blauwe, vierkante jurk, een ontwerp van Claes Iversen.

Anderhalve week geleden was het weer raak. Als één van de genomineerde vrouwen van de Best Dressed Award 2011 van glamourblad Jackie, verscheen ze in een wel heel bijzonder ontwerp. Terwijl de Liekes van Lexmonds opdraafden in hippe designerspullen, schitterde de rebelse Rookhuizen – onder het mom ‘mode moet je niet al te serieus nemen’ – in een grijze vuilniszak, gecombineerd met Yves Saint Laurent sieraden, dat dan weer wel. En die grijze Komo-zak, die Rookhuizen

’s morgens van de rol had getrokken, had ze vervolgens wel eerst even naar couturier Frans Molenaar gestuurd met de boodschap doe er iets mee; maar maak er geen echte jurk van, het moet een vuilniszak blijven.

Gevolg van de vuilniszakactie: weer ontzettend veel commotie in de sociale media: van reacties als ‘moet dat nou’ tot ‘wat een lef, geniaal!’  “Dat is precies wat ik eigenlijk altijd wil bereiken”,  zegt Stacey Rookhuizen: “een discussie los laten barsten over mode.”

Tijdens de eerste aflevering van Project Catwalk draagt Rookhuizen weer iets van Claes Iversen. Verantwoordelijk voor al haar looks is Jordy Huinder, na al het gedoe om de blauwe Spongebobrobe wilde de stylist graag een andere stijl van Iversen laten zien. Opgewonden: “Al die emoties die een jurk losmaken! Waar hebben we het over. Bij wereldproblemen kan ik het me voorstellen, maar zoveel ophef om een jurk? Maar ja, goed voor de mode is het zeker, en daar doen we het voor.”

Stacey Rookhuizen (25) hoopt dat Project Catwalk ook weer de tongen losmaakt. Tijdens de tiendelige modeafvalrace, waarvan op de finale na, alle afleveringen al zijn opgenomen, draagt Rookhuizen als presentator en jurylid zowel casual kledingstukken als opvallend couture, bijeengezocht door Huinder, die tot nu toe alleen werkte als stylist voor modetijdschriften. Het was Rookhuizen zelf die hem benaderde voor de televisieshow. “Ik heb met veel tv-stylisten gewerkt, en dat ging altijd goed, maar voor dit modeprogramma wilde ik een modestylist. Jordy weet wat het allernieuwste is en kent ook alle modeontwerpers.”

Huinder (35) accepteerde de opdracht. Niet omdat hij zo nodig naam wil maken als celebritystylist, maar om Stacey. “Ze is altijd met mode bezig is, en net als mij draagt ze de Nederlandse mode een warm hart toe.”

Ja, Huinder en Rookhuizen hebben een missie. Samen storten ze zich vol overgave op het promoten van Nederlands ontwerptalent. Rookhuizen legt uit waarom dit zo belangrijk voor haar is. “De Nederlandse mode is de reden waarom ik ooit de mode ben in gehuppeld. Er is hier zóveel talent, maar veel ontwerpers krijgen gewoon geen podium. Ik heb het geluk dat ik voor Xfactor mag optreden waar tussen de anderhalf tot twee miljoen mensen naar kijken, en nu is er Project Catwalk. Zo kan ik mooi laten zien hoe creatief Nederlands modetalent is.”

In Project Catwalk verwisselt Rookhuizen per aflevering twee keer van outfit.

Tijdens de opnames wordt niets aan het toeval overgelaten. Rookhuizen belde elke dag met Huinder en visagist Bart Brom om alle looks door te spreken: van make-up en pruiken tot aan de schoenen toe.

Huinder wilde graag van Rookhuizen iets anders laten zien dan het bekende beeld dat de meeste mensen van haar hebben: een blonde flapuit in extravagante modieuze outfits. Dus creëerde hij voor haar ook een basic look met jeans van G-Star en rauwe grungy ontwerpen van Avelon. “Wat ik leuk vind is dat Stacey uit de muziekbusiness komt, en een hele stoere chick is.”

Vanaf het moment, twee maanden geleden, dat bekend werd dat Huinder de kleding van Rookhuizen voor Project Catwalk zou gaan verzorgen, werden beide meteen benaderend door ontwerpers. Of Rookhuizen iets van ze wilde dragen? “Dat geeft aan dat ik iets goeds doe”, lacht Rookhuizen. Huinder: “Ze waren laaiend enthousiast, maar we kunnen niet iedereen gelukkig maken. Sommige kleding doet het prima op foto, of op de rode loper, maar slaat dood op televisie.”

Er bleven genoeg ontwerpen over die de televisie haalde, zoals een elegante zwarte jurk van Viktor & Rolf, een adembenemende korsettencreatie van Dennis Diem, een sexy leren outfit van Jan Boelo. Couturier Jan Taminiau leende uit dezelfde couturecollectie waarvan Lady Gaga twee stukken draagt in haar recente clip You and I, een prachtig ontwerp uit aan Rookhuizen.

Stacey Rookhuizen werd al twee keer uitgeroepen tot stijlicoon. In 2009 door de lezers van Cosmopolitan en het jaar daarop door een vakjury van modeontwerpers. Een mooi compliment, vindt Rookhuizen, maar hechten aan het predicaat stijlicoon doet ze niet. Ze moet er om lachen. Spottend: “Ja erg hé, zo jong en nu al een stijlicoon. Ik zou mezelf nóóóit zo noemen. Stijlicoon zijn is niet mijn ambitie. Ik kleed me zo omdat ik mode echt te gek vind, en omdat ik houd van het punt waar mode en kunst ontmoet.” Huinder: “Dat woord stijlicoon klinkt eigenlijk best overdreven, misschien is ambassadrice van de Nederlandse mode beter.”

Denken ze, dat ze door hun inzet en de media-aandacht die dat oplevert Nederlandse ontwerpers echt kunnen helpen? Huinder hoopt dat kijkers, of ze nou wel of geen verstand van mode hebben, ten minste de namen van ontwerpers zullen onthouden. Maar of ze massaal kooplustig worden van Stacey’s uitgesproken mode, Huinder vermoedt van niet. “Nederlands zijn erg nuchter, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.”

VANDAAG IN NRC.NEXT

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.