Top menu

Meer nieuwe s/s 2012 campagnes met Nina Ricci door Inez & Vinoodh

Eerder werden op deze site al de zomercampagnes van onder andere Prada, Louis Vuitton en Balenciaga besproken. In de laatste dagen zijn nog meer campagnes vrijgegeven. Vrijgegeven? Ja, waar in het verleden de grote campagnes pas voor het eerst in de februari of maart edities van de grote modebladen te zien waren, kiezen steeds meer modehuizen ervoor om een preview (een of twee afbeeldingen) van hun campagnes online te tonen. In de meeste gevallen krijgt het Amerikaanse vakblad Women’s Wear Daily (zowel online als offline) de primeur, maar persberichten, inclusief informatie over wie er aan de campagnes hebben meegewerkt (fotografen, modellen), worden ook steeds vaker naar blogs gestuurd. Met als gevolg dat we feitelijk alle campagnes allang gezien hebben tegen de tijd dat ze in de bladen zijn.

Valentino Valentino (zie foto boven) scoort direct al punten qua originaliteit door eens niet te kiezen voor een voor de hand liggende fotograaf. Fotografen als Steven Meisel, David Sims, Mert & Marcus en Inez & Vinoodh domineren het landschap van de mode-advertenties. Deborah Turbeville, met een respectabele leeftijd van 73 jaar, behoort allang niet meer tot dit selecte gezelschap. Maar dankzij Valentino mocht ze nu even weer aan het werk en op reis; de campagne werd in Mexico gefotografeerd. Naar aanleiding van slechts een foto is het moeilijk te zeggen of Turbeville een goede keuze is geweest, maar in ieder geval is het bemoedigend om te zien dat een modehuis een andere koers durft te varen.

 

Chanel Van een andere koers is ook bij Chanel sprake, al wordt de campagne nog steeds door Karl Lagerfeld gefotografeerd. Het lijkt erop alsof Karl Lagerfeld zijn modellenmuze Freja Beha Erichsen, vorig seizoen nog verkleed als Chanelkat, heeft ingeruild voor de Nederlandse Saskia de Brauw, die ook de show in Parijs opende en eerder in de cruise campagne verscheen. Maar wellicht nog opmerkelijker is de casting van het tweede model, de uit Puerto Rico afkomstige en zeer succesvolle Joan Smalls. Hoewel diversiteit wel een onderwerp van gesprek is binnen de modewereld zijn er helaas maar weinig modehuizen die de daad bij het woord voegen. Een laatste opvallend detail zijn toch wel die sandalen…

Nina Ricci Verrassend genoeg werd al bekend dat Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin door Yves Saint Laurent werden ingewisseld voor de fotograaf David Sims. Maar het is ook weer niet alsof het succesvolle duo nu zonder werk zitten. Een van de campagnes die ze wel fotografeerden is deze van Nina Ricci met het model Raquel Zimmermann. De eerste foto -en misschien wel de enige aangezien Nina Ricci een relatief klein modehuis is met minder budget voor advertenties- lijkt in eerste instantie niet echt een foto in de doorgaans herkenbare stijl van Inez & Vinoodh maar is daar niet minder mooi door.

Dolce & Gabbana Ook bij Dolce & Gabbana is er wat gewisseld op het fotografengebied. Steven Klein, die al flink wat seizoenen de campagne voor de hoofdlijn fotografeerde, is ingewisseld voor de jongere en minder bekende Giampaola Sgura. Een Italiaanse fotograaf past bij deze campagne, Italiaanser kan bijna niet. De fictieve fagmilia bestaat onder andere uit de (Italiaanse!) actrice Monica Bellucci, het (Italiaanse!) model Bianca Balti en een leuke gecaste opa en oma. Dan de setting? Portofino, ach waarom ook niet? Laten we eerlijk zijn, Italië kan zulke aantrekkelijke promotie best gebruiken.

Prada Mannen. Terwijl de Prada dames dit seizoen even moesten bijtanken was er aan de mannenkant daarvan geen sprake. Voor de derde keer op rij is gekozen voor een totaal andere mannencampagne, ook al lagen de beide collecties wel in dezelfde lijn. En voor de tweede keer is gekozen voor een beroemdheid. Vorig seizoen was het ‘spiderman’ Tobey Maguire, dit seizoen is het de wellicht minder bekende Michael Pitt, bekend uit onder andere de film The Dreamers en de op dit moment populaire Amerikaanse serie Boardwalk Empire. Met een andere casting, setting en fotograaf lijkt Prada haar mannen- en vrouwenlijn van elkaar te willen scheiden, ten minste op advertentiegebied. Dat is overigens niet uniek; Dior bijvoorbeeld is een goed voorbeeld van een ander merk waarbij de dameslijn een totaal ander imago heeft dan Dior Homme.

Door Jan-Clemens Hoek

Gerelateerde Artikelen:


, , , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.