Top menu

Lijstjestijd! Een terugblik op 2011

Galliano Gate

Eind februari was het opeens wereldnieuws, John Galliano is op non-actief gesteld! Antisemitisch dronkenmansgelal werd de Dior-ontwerper fataal. Inmiddels is bekend dat Dior achter Galliano’s rug al praatte met andere ontwerpers. Sinds Galliano’s ontslag in maart staat het atelier onder leiding van Bill Gayten, destijds zijn assistent bij Dior. Eén ding is zeker, ik ben genezen van mijn dure Dior-handdoekenverslaving. Dior komt voorlopig mijn huis niet meer in.

 

Madame Grès, la Couture à l’oeuvre

Fantastisch tentoonstelling over Madame Grès (1903-1993, geboren als Germaine Krebs) die in 1933 haar eerste modehuis opende in Parijs. Ze was geen emancipator zoals Coco Chanel, die de vrouw bevrijdde uit te strakke kleding. Maar voor een overweldigende verschijning op een bal had Grès altijd de juiste kleding paraat, perfect van stofval en techniek. Grès excelleerde in op zijn Grieks gedrapeerde jurken. Eigenlijk wilde ze beeldhouwer worden, dat mocht niet van haar ouders. Dit najaar staat een deel van deze expositie – die schitterend tot zijn recht kwam in het atelier-museum van de Franse beeldhouwer Bourdelle – in het MoMu in Antwerpen

De trouwjurken van de twee Kate’s

Kate koos een klassieke trouwjurk van Alexander McQueen. Irritant aan die jurk waren de grijze schaduwvlekken onder de nogal puntig gemodelleerde buste.

Nee, dan de trouwjurk van die andere Kate, het topmodel. Moss moet zich lekker relaxt hebben gevoeld in haar ingetogen lange jarentwintigjurk van vriend John Galliano.

En een fijn bewijs van vriendschap, voor de gevallen ontwerper.

 

Nederlandse couture in Parijs

Iris van Herpen staat sinds juli 2011 op de officiële kalender van de Parijse Haute Couture. “Het is fijn dat de Chambre couture in een ander licht kan zien, dat ze openstaat voor nieuwe vormen van handwerk,” zegt Van Herpen er zelf over. Knappe prestatie. Het uitkijken is naar haar show in januari en de tentoonstelling komend jaar in het Groninger Museum.

 

Waar is Frank?

Afgelopen juli stond er op de Amsterdam Fashion Week een onbekend label geprogrammeerd: Frank. Afgaande op een vage perstekst met lelijke ontwerptekening niet iets om serieus te nemen, vond ik. Die show sloeg ik over. Nooit meer iets gehoord van Frank.

En de winnaar was…

Niet Hyun Yeu, Avelon, Marscha Hüskes of Joline Jolink, maar Conny Groenewegen sleepte de Dutch Fashion Award 2011 in de wacht. Avelons ontwerper Erik Frenken diste in zijn introductiefilmpje Comme des Garçons met de opmerking dat hij geen kerstbomen wilden maken zoals het artistieke Japanse merk, een opmerking die zorgde voor commotie. Hyun Yeu won de DFA incubator prijs, hij mag een deel van zijn zomercollectie vanaf april verkopen in de Bijenkorf.

Gaga’s vliegende schotel

Na de  mediagenieke grappige/walgelijke vleesjurk van vorig haalde Gaga dit jaar tijdens de MTV Awards het nieuws met een waanzinnige outfit van Paco Rabanne met een metalen hoofddeksel als een vliegende schotel. Gaga’s verschijning trok meer aandacht dan de comeback van het label Paco Rabanne – actief sinds de jaren zestig – met als nieuwe artistiek directeur Manish Arora.

Opmerkelijke transfer

Als het gerucht klopt, dan tekent Raf Simons een dezer dagen een contract met Dior. Ik kijk uit naar zijn mooie handdoekcollectie.

 

Vogue!

Een Nederlandse Vogue. Nooit gedacht dattie er zou komen. In 2012 dus toch. Een blad om naar uit te kijken.

Al met al best een mager mode jaar.

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.