Top menu

Slang in zwang

Het is de slang al eerder gelukt, met een appel. Komende winter is het zijn huid waar iedere Eva voor zal bezwijken. Valentino verwerkte slang tot laarzen, Dries Van Noten maakte er elegante schoenen van, en Prada lange jassen.

De netpython (python reticulatus, Zuidoost- Azië, en een van de veertig pythonsoorten) is favoriet voor mode-items vanwege de expliciete mazige (als een netje zoals de netkous) huidstructuur en een symmetrisch diamantvormig patroon. De grote lengte van de slang, zo’n tien meter, en zijn omtrek van ongeveer zestig centimeter  zorgen dat het patroon bij verwerking van de huid in kleding en accessoires intact kan blijven. Iets minder populair dan de netpython is de rotspython (hiërogliefpython) met een onregelmatig motief. Korte slangen met een minder spectaculaire tekening zoals de cobra, zijn vooral geschikt voor kleine lederwaren zoals horlogebandjes en portefeuilles.

Pythonleer is ijzersterk en heeft schubben die los liggen aan een kant. Na de dood trekt de kleur uit een slangenvel. Wat overblijft is een grijzige tint, huiden zijn daarom altijd geverfd, en dat kan in elke denkbare kleur. Hoe jonger de slang, hoe kleiner de schubben en hoe mooier en soepeler het leer.

Het is vanwege de luxe-uitstraling dat ontwerper Dax Roll van het nieuwe damesmodelabel Nmbr Nine, pythonleer verwerkt in tassen, ceintuurs, sandalen en jassen die momenteel zeer gewild zijn. “Onze hele wintercollecties accessoires en kleding is constant uitgeleend aan stylisten die ze laten fotograferen voor de modebladen”, zegt Roll. De huiden liet hij verven  in zwart en bruin en in de modieuze nude (huids) kleur.

Nmbr Nine’s pythonontwerpen variëren in prijs van 500 euro voor een grote schoudertas, tot 800 euro voor een kort jack. Volgens Dax Roll aantrekkelijke prijzen, en mogelijk doordat er geproduceerd wordt in Indonesië. De lange Prada-jas, gemaakt in Italië, kost het zesvoudige van een Nmbr Nine-jas.

Na krokodil is slangenleer de duurste leersoort. De prijs wordt bepaald per strekkende centimeter en varieert van 75 tot 500 euro per vel. Prijsbepalend zijn de soort slang, looiing (gladde schubben, verzonken schubben) en tussenhandel. Ook speelt een rol of de beestjes in het wild zijn gevangen of afkomstig zijn van kwekerijen, waar ze getuige internetfilmpjes niet altijd onder fijne omstandigheden worden gefokt.

In- en uitvoer worden nauwlettend gecontroleerd en is alleen toegestaan als een vergunning is verleend door Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Cites reguleert per land en per jaar het aantal pythons dat uitgevoerd mag worden. Producenten zijn hiervan op de hoogte, is het quotum bereikt, dan komt er een stop voor de rest van dat jaar.

In het Nederlandse vintage-circuit duiken nogal eens bijzondere pythonaccessoires op als handtassen en schoenen. “De accessoires zijn vaak afkomstig van kleindochters van kolonialen die de kast uitruimen”, zegt Hermine van Ziel. In haar tassenatelier maakt ze regelmatig in opdracht tassen van slangenhuid. Ook  restaureerde ze onlangs nog een python enveloptasje. Om pythonleer mooi glanzend te houden, tipt Van Ziel een crème op basis van bijenwas die ook verkleuring voorkomt.

EERDER GEPUBLICEERD IN ELSEVIER

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.