Top menu

Sjaak Hullekes kan meer dan modeontwerpen

Eind januari 2012 opent tijdens de Amsterdamse modeweek Tattoo Parlour Het Ruyterhuis haar deuren openen. Het historische pand uit 1615, met uitzicht op de Oude Schans, was ooit eigendom van een BN-er uit vervlogen tijden: admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter, de kapitein van de Zeven Provinciën. Alweer een nieuwe tatoeageshop in Amsterdam is misschien niet noemenswaardig, maar wel als het interieurontwerp van Sjaak Hullekes is. Tijd dus om ff te bellen met Huize Hullekes.

Sjaak, een tatoeageshop? Hoe ben je daar verzeild geraakt?
Nou, het zit zo. De tatoeëerder Ben de Boef is dus het broertje van Sebas (Sebastiaan Kramer. Sinds mensenheugenis Sjaak’s vriend). Ben heeft ons geholpen met het bouwen van mijn winkel in Arnhem. Hij vond onze stijl inspirerend, en ook helemaal passen bij zijn eigen ideeën. Hij was namelijk al een tijd op zoek naar een geschikt pand om een eigen zaak in te beginnen. Een pand voor zijn tatoeageshop en vooral een pand dat zich onderscheidt van alle andere tatoeageshops in Amsterdam. Het zit op een hoek op een prachtig stukje Amsterdam. En het stikt er van de toeristen. Sebastiaan heeft trouwens zijn huisstijl ontworpen.

A total package dus.
Ja, we hebben het meteen compleet aangepakt. Nadat Ben te horen kreeg dat het pand van hem was zijn we meteen begonnen. De hele familie heeft meegeholpen. We zijn begonnen met het schrijven van businessplannen want we hebben natuurlijk ervaring in het opstarten van een eigen zaak. (Sebastiaan Kramer is managing director en mede-eigenaar van het label Sjaak Hullekes)

Hoe begin je met het inrichten van een tatoeageshop?
Ik wilde inhaken op de rijke historie van het pand en dat terug laten komen in de inrichting. Daarmee ondersteun ik Ben in zijn wens om zich te onderscheiden. Dus geen chromen buizen en een zwart-wit geblokt vloertje onder een TL-buis. De inrichting moest het gegeven ‘tatoeageshop’ in een ander daglicht zetten.

Kunnen we jou daar nu aantreffen in een Sjaak Hullekes schildertenue?
Uhm… Nee. Mijn schema laat dat niet toe, helaas. We hebben potten verf gekocht, op tafel gezet en elke kleur toegewezen aan een bepaalde muur. Ik wilde zo snel mogelijk aan de slag met het fysiek inrichten van de ruimte en met name het meubilair. Er hangt trouwens een kantoortje in de ruimte van het Ruyterhuis. Hoe leuk!?  Als antiekfreak was ik dus een 17de eeuws pand aan het vullen. Ik ging helemaal los. Echter, omdat het pand zo’n enorme historie kent, loop je al gauw tegen de clichés aan met antiek. Desalniettemin kan dit, mits correct gebruikt, erg mooi uitpakken.

Het klinkt alsof je wist hoe je het moest aanpakken.
Het was ook niet de eerste keer hoor, Martino.

Ohnee Sjaak? Vertel eens.
Voordat ik mijn winkel opende in Arnhem (Kerkstraat 34) deden Sebas en ik al meerdere interieurs voor zowel particulieren als bedrijven. We speelden altijd een adviserende rol daarin. Het is zoveel meer persoonlijker om iemands werk,- of woonplek vorm te geven. Het zijn de enige meters die een persoon tot zijn beschikbaarheid heeft. Dat maakt het intenser. De juiste inrichting kan iemand ondersteunen en versterken. Het is taak om de juiste toets daarin te raken.

Dus je gaat ermee door?
Ik wil me niet vasthouden aan mode. Nooit gedaan dus. Alhoewel ik mode nog steeds magisch vind is het een kwestie van vormgeving. Toegepaste vormgeving.

Waaraan kan ik zien dat het een heuse Sjaak inrichting is?
Aan de Nederlandse kaalheid die ik gebruik. Somberheid die ik ook in mijn kleding vertoon. Het kleurgebruik en de selectie van meubels zijn vooral erg Sjaak. Ik houd dus van oude spullen. Zo heb ik een oude koperen duikerhelm met zo’n ruit erin en vliegtuigpropellers voor de plafondventilator gekocht. Ik zie mijn eigen stijl er wel terugkomen.

Heb jezelf ook een tatoeage?
Nee, nog steeds niet. Ik wil daar heel goed over nadenken. Het moet speciaal zijn. Ik wil niet zomaar eentje uitkiezen uit een boek. Geen ‘doe mij nummer 3 van bladzijde 6 maar’.

Tattoo Parlour Het Ruyterhuis opent eind januari haar deuren op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Kalkmarkt in Amsterdam.

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.