Top menu

Van plaid tot poncho

Een trend die supersnel oprukt is de poncho/dekenjas oftewel: creatief met wollen dekens. Een lap geruite stof met franjes (plaid in het Engels) met riempjes als sluiting, meer is de jas eigenlijk niet. De uitgewerkte variatie is de volumineuze dekenjas met mouwen. Hermès showde voor deze winter de mooiste in okergeel. Het zal één van de duurste uitvoeringen zijn. Afgelopen juli toonde Magnus Dekker tijdens de Frans Molenaar Prijs (die hij won) kakelbont gestreepte dekenjassen. Dekker, dit jaar afgestudeerd in Arnhem, liet zich tijdens zijn stage in Parijs inspireren door Jean-Charles de Castelbajac. Laat deze Fransman met zijn ‘poppy’ kleding waar Katy Perry, Lady Gaga en Beth Ditto fan van zijn, nou de godfather van de dekenjas zijn. De Castelbajac, ook de bedenker van de teddybeerjas, ontwierp al bijna veertig jaar geleden dekenjassen die door iedereen gekopieerd werden. Hoogste tijd voor een comeback.

Dekenjas/poncho van Hunkydory

Zelf een dekenjas maken? Het schijnt een eitje te zijn, type in de zoekmachine ‘blanket jacket’ en de patronen vliegen je om de oren. JC de Castelbajac, ja de man staat opeens weer op de moderadar, is natuurlijk niet op zijn achterhoofd gevallen en verkoopt ze ook weer.
De dekenjas heeft veel weg van de poncho, deze warmhouder bestaat al langer in de modehistorie. De vierkante omslagdoek heeft een gat voor het hoofd in het midden en is dikwijls gebreid of gehaakt. Hip alternatief voor dekenjas en poncho is de mouwloze cape, ook van wol, maar minimaler van ontwerp. Conclusie van dit verhaal, jassen hebben deze winter liever geen mouwen.
(Foto boven: dekenjas Anne Marie Beretta 1972)

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.