Top menu

Recensie video Versace for H&M

Cijfer 8,5

Het leukste aan de H&M designer samenwerkingen…

dat zijn stiekem toch wel de reclamefilmpjes. Het begon al meteen goed, in 2004, met de   zeer komische Karl Lagerfeld commercial. De hysterische quotes van Karl (It’s all about taste. If you’re cheap, nothing helps’) bleken dan ook moeilijk te overtreffen. De campagne met Viktor & Rolf – met alles in tweevoud een beetje een inkopper – was wel aardig. De reclame voor Roberto Cavalli, met een glamour feest als thema, verviel wel erg snel in oude clichés. Origineler was het bizarre filmpje voor Matthew Williamson, ook al was deze minder gelinkt aan de ‘unieke’ identiteit van iedere ontwerper (voor zover Matthew Williamson deze heeft).

En nu is er?

De nieuwste samenwerking met Versace zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn. Tot er filmpjes op Youtube verschijnen van mensen die elkaar wereldwijd de hersens inslaan om een zwarte leren jurkje met studs of een kussensloop met een print van het Versace medusahoofd, zullen we het op filmgebied voorlopig moeten doen met de officiële reclamecampagne. Dat is beslist geen straf.

Dat klinkt veelbelovend. Geslaagde commercial of…?

Mede dankzij de zelfspot van Donatella, zeer zeker geslaagd. ‘My house, my rules, my pleasure’, eindelijk weer een leuke quote in haar zware Italiaanse accent. Een voyeuristische madame Versace die vanaf haar gouden bureautje de meisjes (die onder andere rondjes lopen in een gouden kooi en muizenrad) goed in de gaten houdt. Het is een slecht bewaard geheim dat Donatella het liefst gebruik maakt van modellen die zo veel mogelijk op haar lijken. Met de casting van de modellen Lindsey Wixson en Daphne Groeneveld is dat in ieder geval gelukt. Veel goud, veel outfits, veel blond haar en nog een keer veel goud. Heel erg Versace dus.

Van wie komt deze genialiteit?

De credits gaan grotendeels naar regisseur Johan Renck, volgens Donatella ‘one of the best in this world’. De Zweedse Renck is een bekende naam uit de music video industrie en maakte onder andere video’s voor Madonna, Kylie Minogue en Fever Ray. Daarnaast is hij inmiddels de ‘huisregisseur’ van de H&M; hij is ook het brein achter bijna alle eerdere campagnes voor de designercollaboraties.

En er is meer…

Voor wie geen genoeg kan krijgen van Donatella’s accent of verschijning is ook de making-of-video een aanrader. Voor de hardcore Donatella-fan misschien nog meer het bekijken waard dan de commercial zelf.

Door Jan Clemens Hoek, creative producer. Lees ook zijn recensie over de video van Alexander Wang.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.