Top menu

Chanels kattenvrouwtje

De reclamecampagnes zijn geweldig. Bij de start van een nieuw modeseizoen kijk ik altijd uit naar de modebladen, benieuwd naar hoe een modemerk de essentie van een collectie neerzet die ze een half jaar eerder showden op de catwalk.

De foto uit de Chanel wintercampagne met in een pasfotohokje het Deense topmodel Freja Beha Erichsen geschminkt als kat, kon ik niet meteen plaatsen. De nieuwsgierigheid was gewekt, het kattenvrouwtje liet me niet meer los.

Het Chanel lookbook verschafte deze week duidelijkheid, gedeeltelijk dan. Overigens, een lookbook is een publicatie met doorgaans catwalkbeelden. Hoe beter een modelabel in de slappe was zit, des te luxer de uitgave. Chanel pakt uit met een heus boek, gefotografeerd door Karl Lagerfeld. De modellen zijn Beha Ehrichsen, en Lagerfelds muze de Baptiste Giabiconi; de styling is van Carine Roitfeld.

Wat zullen ze een lol hebben gehad in dat pasfotohokje: Freja met een papieren Chaneltas over haar hoofd, Freja met een camelia op elke tepel, Freja met een blonde Marilyn Monroe pruik op.

Het uitgangspunt van de campagne is iconen. Vandaar Monroe, maar Beha reïncarneert ook Bardot en danseres Anna Pavlova, ze draagt Chanel iconen zoals het CC-jasje, tasje, camelia’s en de onweerstaanbare cuf-armbanden.

Andere inspiratie voor dit lookbook zijn Andy Warhols snapshotfoto’s die hij schoot van het sixties fotomodel/actrice Edie Sedgwick. Net zo’n foto-serie – maar dan van de gekke bekken trekkende Giabiconi en Beha Erichsen zit ook in het lookbook. Dan is er nog de onverklaarbare kat, waarom is Beha Erichsen geschminkt als kat? Catwoman, Karl in een gekke bui, zoiets?

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.