Top menu

Alleskunner ‘Bébé’ Bérard

Ze zijn ongeëvenaard, de vlekkerige mode-illustraties van Christian Bérard (1902 -1949). Bébé, was zijn koosnaampje, best vreemd voor zo’n forse man met woeste baard. Maar Bérard was ook roze, mollig en lief, vonden zijn vrienden

Christian Dior, Elsa Schiaparelli en Jean Cocteau. Op zijn beurt noemde Bérard zijn vriendin Coco Chanel liefkozend een klein aapje gekleed als een dame. “Ze kon ontzettend fel uithalen, maar maakte het vervolgens altijd goed,” zei Bérard die haar leerde kennen in de jaren twintig. Bérard werkte toen als schilder, iets wat hij altijd bleef doen, maar hij brak door in de theaterwereld waar hij omnipresent was als ontwerper van decor- en kostuums voor theater en ballet en theateraffiches. Veel succes oogstte hij voor zijn enscèneringen voor de film ‘La Belle et la Bête’ van Jean Cocteau en voor Don Juan. Verder werkte hij ook voor de balletten van Serge Lifar, Leonide Massine en Roland Petit. Hij tekende ook de boekomslagen voor Gertrude Stein, Collete en Cocteau en als mode-illustrator de laatste modetrends voor Vogue en Harper’s Bazaar en talloze portretten van zijn ‘aapje’ Chanel.

Tussen de vele theater- en tekenopdrachten door was Bérard een niet onverdienstelijk schilder. Als lid van een neo-humanistische groepering ageerde hij tegen het dan zo modieuze kubisme. Op zijn bekendste schilderij Double Portrait on the Beach, schilderde Bérard zichzelf als een norse, vormeloze middelbare vrouw op het strand. Zijn serie van portretten van droevig starende jongens stralen rauwe kracht uit.

Bérard was een invloedrijke figuur in de Parijse culturele wereld, met zijn mening kon hij een ontwerper, actrice, toneelstuk, nieuwe winkel of hoed maken of breken. Bérard leefde als een bohemien, feesten en een ernstige opiumverslaving hoorden bij zijn leven. Vanaf 1930 woonde hij tien jaar lang met zijn vriend Boris Kochno, leider van de Ballets Russes en mede-oprichter van het Ballet des Champs-Elysées, in een hotel aan Place Cambronne. Samen vormde het stel een society-paar tot aan Bérards vroege dood in 1949. Bérard stierf plotseling aan een hartaanval tijdens de presentatie van zijn decor voor de ‘Fourberies de Scapin’ van Molière.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.