Top menu

La Gazette du Bon Ton

Op 15 februari in 1911 publiceert Paul Poiret, Les choses de Paul Poiret vues par Lepape. Het verzorgde boekje vol mode- illustraties van George Lepape met de nieuwste collectie van couturier Paul Poiret (1879-1944) legt de basis voor het toekomstige La Gazette du Bon Ton.

Mode – in elk geval van Paul Poiret, Jeanne Paquin en Jacques Doucet  – wordt in die tijd beschouwd als kunst. De mode-illustratie verdienen een art revue,  vindt uitgever Lucien Vogel. Zijn Gazette toont een nieuwe benadering van mode. Ook functioneert het blad als venster naar het buitenland om de verfijnde Franse mode te promoten. Alles in het blad is bedoeld om het oog te plezieren, van de mooie illustraties, opmaak tot het lettertype van de teksten.

 

 

 

 

 

 

Het eerste nummer met zeven illustraties van de nieuwe modecollecties van onder andere Paul Poiret verschijnt in november 1912. La Gazette onderscheidt zich van andere blaadjes door het hoge niveau van de illustraties van onder andere Erté, Drian, Benito en Barbier maar bovenal van George Lepape met zijn elegante lijnen en subtiele kleur gebruik en innovatieve lay-out.

In totaal verschijnen er vanaf 1912 tot 1925 zeventig Gazettes met ruim honderd illustraties. Wat was ik blij toen ik onlangs in een antiquariaat stuitte op het verzamelde werk La Mode Parisienne van Alain Weill, een dik boek vol mode-illustraties met van die felle kleuren eerder populair gemaakt door Les Fauves. Het oogt allemaal zo fris, alsof de modeplaten gisteren zijn gemaakt.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.