Top menu

Anti-praalzucht mode

Al in de ban van kuise hooggesloten en enkellange jurken, of van lange broeken met wijde pijpen? De Modest Fashion-stijl rukt langzaam maar zeker op. Vooral bij modekritische twintigers en dertigers. Wat dit modeverschijnsel précies inhoudt? In het Nederlands betekent het woord ‘modest’ zoiets als bescheiden of ingetogen.
Dat de mode-industrie de nieuwe kuisheid al begint te omarmen, is het bewijs van het succes van The Modist, een onlinewinkel met alleen maar bedekkende –overigens schitterende – luxe mode. Het feit dat The Modist financieel gesteund wordt door Farfetch, een van de grootste online luxury retail modeplatforms, geeft aan dat deze stijl niet zomaar een overwaaiende trend is.

Het fenomeen Modest Fashion dook voor het eerst op in het voorjaar van 2017 toen Vanessa Friedman als gezaghebbende moderedacteur van The New York Times de beginnende stroming definieerde als mogelijk een van de belangrijkste ontwikkelingen voor de komende tijd. Ze baseerde haar bevindingen op collecties van onder andere Céline, Jil Sander, Erdem en Stella McCartney, die volgens haar de afgelopen seizoenen eensgezind een lichaamsverhullend modebeeld showden met oversized ontwerpen, lange rokken, pakken, lounge pantalons en tops met bedekte armen. Vanessa Friedman noemde ook actrice Ruth Negga (van o.a. de film Warcraft) die tijdens de Oscaruitreiking in 2017 gekleed ging in verhullende Valentino couture. Negga behoorde volgens de moderedactrice tot de tien best geklede sterren.

Afgelopen september, tijdens de New York Fashion Week, debuteerde het New Yorkse Batsheva succesvol met hooggesloten ‘prairie dresses’, een soort Victoriaanse poppenjurken geïnspireerd op Laura Ashley’s brave bloemetjesjurken uit de seventies en de moderne Joods- orthodoxe New Yorkse vrouw. Bekende fans zijn Lena Denham, Nathalie Portman en Jessica Chastain.

Kortom, Modest Fashion is een bloeiende ontwikkeling, die ook nog eens de tongen losmaakt. Toen het New Yorkse label Creatures of Comfort vorig jaar zo’n typische lichaambedekkende modest fashion jurk showde – de ‘Sequioia Dress’ – waren de negatieve trollencomments niet van de lucht. Verwezen werd onder andere naar de preutse kleedstijl van Amish-vrouwen, een streng protestantse Amerikaanse gemeenschap, wars van uiterlijk vertoon. Met dit in gedachten is het niet verrassend dat Modest Fashion ook aanslaat bij moslima’s die om religieuze redenen lichaambedekkende outfits dragen.
Vooralsnog is Modest Fashion hoofdzakelijk trending in New York en Europa, al merkt Ghizlan Guenez, moslima en één van de oprichters van The Modist, dat moslima’s haar onlinewinkel, met zo’n 180 ‘modeste’ merken, bezig zijn te ontdekken. “Voor moslima’s was winkelen altijd erg tijdrovend, erg frustrerend”, . zegt Guenez. “Er bestond nog geen platform dat ons op een verheven manier aanspreekt, op een wijze waarmee we op stijlgebied een stap voorwaarts kunnen maken.” In het bijna tweejarige bestaan van The Modist komt 35% van de klanten uit het Midden-Oosten, 35% uit Amerika en 30% uit de rest van de wereld waarvan 15% uit Groot-Brittannië.

Waar Modest Fashion haar groei aan dankt? Een waarschijnlijke verklaring is dat intellectuele jonge vrouwen – de zogenaamde derde feministische golf – gemengde gevoelens heeft over de uitdagende, haast agressieve manier waarop invloedrijke sterren zoals de Kardashians zich kleden. De kritische millennials hebben het helemaal gehad met deze geseksualiseerde mode. Ze keren zich hiervan af en kiezen decente mode. De geniale Phoebe Philo, tot vorig jaar werkzaam als Céline’s creatief directeur, voorvoelde dit natuurlijk al langer: “Foto’s van vrouwen die al vele jaren geshowd worden als intens verfraaide en geseksualiseerde poppen hebben een grote impact op me gehad. En dat geldt, denk ik, voor ons allemaal.”
Foto: Christophe Lemaire voor Uniqlo

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.