Top menu

Sjaak Hullekes: “Ik heb mezelf herpakt en sta weer volledig achter wat ik doe”

Hul le Kes is een van de merken die tot en met vandaag onderdeel zijn van het Fashion + Design Festival Arnhem. Het mannenmerk is dit jaar opgericht door Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer.

“Drie jaar geleden hebben we ons vorige merk Sjaak Hullekes een stille dood laten sterven. We hadden inmiddels eigen winkels in Arnhem en Den Haag, en dan ben je opeens een retailer. Die winkels liepen als een malle hoor, we verkochten mooie pakken. Maar ik ben geen pakkenboer. Ik wil dat mijn visie als ontwerper duidelijk is, daar word ik gelukkiger van. Niet van veel geld.

Ik herijkte me met vragen als ‘wat wil ik met mode?’, ‘waar haal ik energie uit?’

Maken vind ik heel erg leuk. We hebben toen Studio Ryn opgezet, een productieatelier met zo’n 50 machines, en vier man in dienst plus stagiaires. Het is ontzettend leuk voor jonge ontwerpers dat ze kleine oplages kunnen laten maken en aanbieden bij winkels. Onze prijzen zijn schappelijk, en voor twee stuks kan iemand al bij ons aankloppen. Het overbrengen van kennis aan een nieuwe generatie geeft mij energie. Maar nadat Sjaak Hullekes stopte was ik in eerste instantie best verdrietig, we hadden veel gegeven en er weinig voor teruggekregen.

Ik heb mezelf herpakt en sta weer volledig achter wat ik doe. Er zijn zoveel ‘muurbloemen’ die altijd klagen maar niks doen. Daar leef ik niet voor.

Hul le Kes staat heel dicht bij onszelf. Ons eigen leven dient als inspiratie. Wat draag je als je in de tuin wilt werken? Welke kleding mag in het atelier vies worden? Wat willen we dan dragen? Dat is nu het uitgangspunt. Verval vind ik heel mooi.

Ik zie mensen achterlijk omgaan met ‘fast fashion’. Wie er aan heeft gewerkt boeit ze niet. Typisch Nederlands is om te denken dat iets dat duur is levenslang mee moet gaan. Ik denk: al valt het binnen een jaar van je kont, wat maakt dat uit? Dan heb je er toch een prachtig jaar mee beleefd? Zo kwamen we op het idee om elk kledingstuk een paspoort mee te geven met informatie over de materialen, het kledingstuk en wie het gemaakt heeft. In het paspoort kun je zelf notities maken, of foto’s inplakken. Zo geef je het kledingstuk bezieling. Wil iemand het niet meer dragen, dan nemen wij het retour. De klant krijgt dan een bedrag dat besteed kan worden aan een nieuw item. En zit ergens een gat in, dan maak ik er een nieuw item van, zodat het kledingstuk meerwaarde krijgt.

Voor Hul le Kes werken we alleen met stock en we gebruiken leftovers en antieke materialen. De verpakkingen zijn van gerecycled afval, ‘hangtags’ vinden we op rommelmarkten.

We zoeken voor Hul le Kes winkels die willen inkopen onder consignatie, zodat wij zelf zeggenschap houden. Achter inkoop zit vaak iets veiligs en lui’s. En uit ervaring weet ik ook dat een winkel slecht kan inkopen.

Of we twee keer per jaar collecties gaan lanceren, dat weten we nog niet. De bedoeling is om aan de huidige classics nieuwe items toe te voegen. We willen alle vrijheid houden. Wat andere merken doen hoef ik niet ook te doen. Die wereld is voor mij een ver-van-mijn-bed-show met miljoenen en aandeelhouders als inzet. Ik heb niks met merken die hun identiteit verkrachten en bijvoorbeeld opeens in het teken staan van streetwear voor jongeren. Zoiets valt helemaal niet te rijmen met de passie die wij hebben voor ons product.”

 hwww.arnheimfashion.com. Fashion + Design Festival Arnhem t/m 8 juli met o.a. Elsien Gringhuis, Lonneke Demoed, Liesbeth Sterkenburg, Jan Jansen en Hul le Kes.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.