Top menu

Turnover: design voor een breed publiek

Het Nederlandse Turnover is 21 geworden en viert dit met de feestcollectie 21 iconic pieces. Deze jubileumcollectie bestaat uit 21 klassiekers waaronder de alom bekende trenchcoat, het moterjack, de little black dress, het mantelpakje en de geruite herenjas. Elk kledingstuk is gebreid, en de collectie krijgt een bijzondere twist door het materiaalgebruik.

Arna Cornelissen is sinds tien jaar verantwoordelijk voor de hele Turnover collectie. De hoofdontwerpster, die ervaring opdeed bij Orson + Bodil, noemt de kledingstukken stuk voor stuk statements.

Een interview met Arna Cornelissen over Turnovers jubileumcollectie.

 Origineel en tegendraads idee om niet je 20ste maar je 21ste verjaardag te vieren met een jubileumcollectie, hoe kwam je hierop?

“Het getal 21 vonden we een mooie aanleiding om onze volwassenheid te vieren. We hebben veel bereikt in die jaren en maken volwassen collecties. De jubileumcollectie is ook een statement; jong en trendy worden gehyped in de mode. We zijn natuurlijk niet oud, maar pretenderen niet jong en trendy te zijn. Dat idee viel mooi samen met het ontwerpen van 21 gebreide klassiekers. Ik wilde dit al heel lang graag eens doen, al dacht ik in eerste instantie dat 21 stuks lastig zou worden, maar dat was het helemaal niet.”

Welke van de 21 klassiekers zou je zelf aantrekken?

“Helaas mag ik ze nog niet aantrekken, maar ik ben erg enthousiast over de parka, de wollen geruite herenjas en de trenchcoat. Bijzonder is een gebreide nep bontjas. Het was een uitdaging om te bedenken hoe je de uitstraling van een bontjas vertaalt in een breisel. Dat is gelukt, in alle stukken is ook het Turnover handschrift goed zichtbaar gebleven. Alle stukken zijn draagbaar, comfortabel en het zijn volgens mij ook echt ontwerpen die mensen per se willen hebben en over een paar jaar nog dragen.”

 

Waar komt je passie voor knitwear vandaan?

“Wat mij fascineert aan knitwear is dat het begint met een draad. Daar kan je van alles maken, van stof tot model. Geweven stof, waar ik ook mee werk, koop je aan de meter en vervolgens maak je daar een ontwerp bij. Met knitwear kun je driedimensionaal om het lichaam werken zonder vast te zitten aan coupenaden en constructies. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en dat laat ik zien met 21 pieces. Je kan een kledingstuk ‘bouwen’. Een voorbeeld is een gebreide parka gemaakt van dubbeldoek, de binnenkant van de jas bestaat uit een fijne garenblend, de buitenkant is van mohair. De stof oogt als een sponzige couturestof waarmee vormen kunnen worden gemaakt.

Verder vind ik knitwear een mooi, zacht product.”

 

Breigoed is ontzettend actueel, heb je een idee hoe dat komt?

“Breisels hebben een comeback gemaakt. Een jaar of tien geleden was knitwear ook heel erg groot. Nu wordt vooral de zachte kant ervan wordt benadrukt, vandaar de vele kasjmier ontwerpen. Ook zie je nu veel knitwear omdat de behoefte aan comfort groot is.

Turnover laat zien dat je met knitwear een totaalconcept kan neerzetten. Kledingstukken zijn onderling te combineren, zodat het mogelijk is een complete outfit van knitwear samen te stellen. Bijvoorbeeld een catsuit met ‘bontjas’ of het ‘mannen’-pak met trenchcoat en sjaal.

De toekomst van knitwear ziet er goed uit. Ik voel dat het nog lang blijft omdat het een productgroep met heel veel mogelijkheden is. Ik zie nu de twinset, toch jaren lang weggeweest, ook helemaal terugkomen.

 

Kasjmier, vroeger een luxe artikel, zit tegenwoordig zelfs in collecties van goedkope modeketens. Hoe is dat zo gekomen, en wat vind je ervan?

“Ik vind het een gunstige ontwikkeling dat kwaliteit voor een breed publiek bereikbaar is. Dat is wat Turnover ook wil. Waarom materiaal als kasjmier zo populair en betaalbaar is geworden? Ik denk doordat een keten als H&M zoveel bestelt dat ze het voor een gunstige prijs kunnen inkopen. De afzetmarkt is dus groot.

Kasjmier is overigens erg kwetsbaar, wij voeren daarom alleen blends als katoen/kasjmier of wol/kasjmier want dat houdt zich beter en gaat langer mee. Het past ook bij duurzaamheid waar wij in geloven.”

 

Als ik zeg dat Turnover bekend staat om comfortabele basics met perfecte pasvorm, doe ik dan deze bijzondere jubileumcollectie te kort?

“Turnover staat ook voor modern, stijlvol, helder en mooie details. We onderscheiden ons met een eigen handschrift en met een onmiskenbaar respect voor kwaliteit en authenticiteit. Al deze elementen komen volledig tot zijn recht in 21 iconic pieces in luxe breisels. Ook vinden we het belangrijk dat kleding de draagster complementeert, en niet andersom. Als dat zo is, dan ziet een vrouw er geweldig uit.”

 

Hoe staat Turnover in deze “crisistijd”?

“De filosofie is onveranderd en we brengen met passie hoog kwalitatieve en designgedreven producten voor vrouwen voor een betaalbare prijs. Knitwear heeft vanaf het begin de hoofdrol gespeeld in onze collecties. Juist door dicht bij ons zelf te blijven kunnen we de moeilijke tijden nu weer redelijk achter ons laten.”

 

Vanaf september wordt de collectie ook verkocht via Turnovers onlangs gelanceerde website www.turnover.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.