Top menu

Collectie Arnhem onthult de achterkant

19 derdejaars modestudenten van ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem presenteren dinsdag in Amsterdam de twintigste jaargang van Collectie Arnhem.

Het idee achter Collectie Arnhem is dat studenten naast het ontwerpen en presenteren van de collectie, ervaring op doen met verschillende facetten van de mode-industrie. Het collectief geeft uitleg.

Dit is alweer de 20ste Collectie Arnhem jaargang, hebben jullie nog teruggeblikt, of is age just a number?

“Twintig jaar Collectie Arnhem is een heel mooi gegeven, maar niet per definitie relevant voor onze collectie. Tuurlijk keken we terug naar voorgaande collecties, en naar welke ideeën al voorbij zijn gekomen. Maar dat is niet anders dan wat elk jaar gedaan wordt. We hebben onze collectie geïnspireerd op wat er op dit moment voor ons gaande is; als groep en als individu. De afgelopen collecties zijn niet zo zeer een inspiratiebron geweest. Dat maakt het ook Collectie Arnhem, elk jaar is weer zo verschillend, omdat de groep ook heel verschillend is.”

Hoe omschrijven jullie het vertrekpunt van deze collectie?

“We zijn vertrokken vanuit een sterk groepsgevoel, de drang om samen ergens voor te staan, een cult. We delen een fascinatie voor de charme van een façade, maar tegelijkertijd streven we naar het loslaten en tonen van dat wat doorgaans weggestopt wordt. Neem de kermis: de voorkant is verleidelijk, aantrekkelijk. Aan de achterkant zit de schoonheid van de constructie, het echte. De individuen binnen onze cult zijn weerspiegelt in de collectie, en weergegeven in verschillende ontwerptechnieken. Ieder individu toont zijn eigen achterkant.”

Ik las in het persbericht: ‘reveal your true side’. Waarom is dit belangrijk?

“Met ‘reveal your true side’ bedoelen we het tonen van de waarheid, de achterkant. Dit is de constructie die achter alle schoonheid zit. We keuren hiermee de façade niet af, maar willen de achterkant benadrukken. Dit is voor ons als groep belangrijk, omdat door deze echtheid elk individu op een eigen manier getoond kan worden. Daarnaast willen we ook onze nieuwsgierigheid naar de achterkant –  omdat deze niet altijd (en zeker niet in de mode) vanzelfsprekend is – delen met iedereen. We willen mensen er bewust van maken dat deze achterkant er is en beschikt over een ongekende schoonheid.”

Vertel, hoe verloopt de samenwerking tussen 19 studenten? Nog onenigheid gehad?

“Ondanks de grote groep met sterke verschillen in smaak en ideeën is het proces van Collectie Arnhem 2018 best soepel verlopen. We leerden door Collectie Arnhem ons eigen ego aan de kant te zetten, al was het natuurlijk niet altijd gemakkelijk. We hebben dan ook een aantal keer om 10 uur ’s avonds op school nog iedereen bij elkaar geroepen om alle gedachten en irritaties op tafel te gooien. Door deze openheid was de sfeer in de groep over het algemeen positief.”

Hebben jullie ook geëxperimenteerd met materiaal?

“Onze collectie is niet heel erg gericht op materiaal-experimenten. We hebben in de collectie de link gelegd naar uniformiteit – een workwear-achtige vibe – dus daar is het materiaal ook heel erg aan gerelateerd. Wel zijn we een samenwerking aangegaan met EE-labels om een jacquardstof te creëren. Het bijzondere aan deze stof is dat de achterkant en de voorkant van elkaar verschillen. De achterkant, waar floteringen zichtbaar zijn, is de constructie van de geweven print aan de voorkant. Dit gegeven past perfect bij ons concept. We tonen in de collectie dan ook vooral de achterkant van deze stof.”

Ik las op jullie instagram: #fakehair #fakenails. Is fake goed of fout?

“Fake is voor ons niet per se goed of fout. We omarmen de charme ervan en vinden juist de spanning tussen de voorkant – die vaak gezien wordt als fake – en de achterkant interessant. Het staat in verbinding met elkaar en door het één wordt het ander getoond. Ook hebben we juist de oppervlakkigheid opgezocht, gekeken naar een Tell Sell-vibe en showgirls; voor ons de grootste façade in uiterlijk. We hebben dit vooral ingezet als pr-materiaal, om de aandacht te trekken en misschien ook om mensen op het verkeerde been te zetten.”

Ontwerpers: Birgit Steinbusch / Britt Liberg / Liu Hong Quan / Christa Kronenburg / Django Tetteroo / Dylan Westerweel / Inez de Jong / Joline Kwakkenbos / Jule Voelklein / Kevin Pleiter / Lisa Bisschop / Luka Mooibroek / Manon Romeijn / Michelle Vossen / Myra van Vlimmeren / Nadine Mol / Nina Liburd / Renee Kraayvanger / Sanne van Vloten.

Foto: LONNEKE VAN DER PALEN, Hair & make-up: CLAUDIA ESSER, Model: MYRA VAN VLIMMEREN

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.