Top menu

‘Namen en shamen’: dat wil Diet Prada

Ken je Diet Prada? Het is geen modieuze variant op Cola Light, maar een Instagram account waarop het Amerikaanse stel Liu en Linsay Schuyler sinds 2014 kopiërende modeontwerpers  aan de kaak stellen.

Toen ik het account een paar jaar geleden voor het eerst zag, dacht ik ‘hmm flauw’. Modeontwerpers jatten zolang mode bestaat; het kunstje is om een bestaand ontwerp zo aan te passen zodat het anders lijkt. Onlangs wijdde de Financial Times een halve pagina aan het ‘namen en shamen’ van Diet Prada. Ik ging nog eens kijken.

Nou ja, eigenlijk vind ik het nog steeds flauw – want de plagiaatzaken zijn vaak erg vergezocht of onjuist in die zin dat het origineel ook niet origineel is – als je begrijpt wat ik bedoel. Maar in de krant las ik dat Diet Prada inmiddels ook dient als platform waar onbekende ontwerpers de grote merken eindelijk met succes aan de schandpaal nagelen.

Vermakelijk was even de fittie van Diet Prada met Dolce & Gabbana. Die begon toen Diet Prada de Italianen beschuldigden van plagiaat. Stefano Dolce reageerde furieus over hoe D&G al 32 jaar in de business zit, en het desbetreffende idee (iets met graffiti) al had in de jaren negentig. Wat dachten die snotneuzen wel niet! Het escaleerde, onlangs toonden Liu en Schuyler een brandend D&G-logo. Tsja, alles voor de volgers.

Anywhen (©Valentino), ik vind Diet Prada eigenlijk nog steeds flauw en nu ze hun ziel aan de duivel hebben verkocht – zij draagt het merk in ieder geval vaak – door een samenwerking met Gucci. Ze zijn dus niet langer onafhankelijk, daarom vind ik ze ook nog behoorlijk stom. (Plus: wie werkt er onderhand niet met Gucci, de koning van de verkleedkist?)

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.