Top menu

Halte Hudson’s Bay

Het is niet omdat ik een schattig kerstpakketje ontving van Hudson’s Bay dat ik opeens iets wil zeggen over de Canadese keten die dit jaar neerstreek in Nederland.

De kritiek op het warenhuis was al vanaf het begin vernietigend. Nog voor de opening in september had iedereen naar aanleiding van de krantenkoppen zijn of haar conclusie al getrokken. De toon was gezet. Eenmaal feestelijk geopend, haalden Amsterdammers massaal de neus op over hun Amsterdamse filiaal, het zou altijd een dooie boel zijn in Hudson’s Bay. In Rotterdam zou naar verluidt minder worden gemopperd.

We zijn een paar maanden verder, en zonnig zijn de koppen nog steeds niet (Nrc: ‘Echt druk wil het nog niet worden’. Nos ‘Omzetdaling en diep rode cijfers’. Fd: ‘Verliezen van Hudson’s Bay lopen op’). Is HB een zinkend schip? Deze winkelketen waar – als je geen Canadees was – niemand ooit van had gehoord. Die in recordtijd was geopend in ik weet niet hoeveel steden. En in Amsterdam in een aantal prachtige panden trok, met als paradepaardje het glazen paleis, een speciaal ontwerp voor wat pas echt een grote luchtbel bleek te zijn: het nieuwe warenhuis Hausmann?

Is het nog te vroeg voor goede voornemens? Zullen we zelfs in Amsterdam de Canadezen in 2018 nog een kans geven? Straks als de metro voor de deur op het Rokin stopt wil je toch geen dichtgetimmerde etalages? Of de 888ste HM?

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.