Top menu

#30 Jaha sjorren maar

Ooit zal het begonnen zijn met een stukje touw. Om de stof van een tuniek bijeen te sjorren of – dat moet later zijn geweest – om een broek omhoog te houden.

De riem. Praktisch, onmisbaar, vanzelfsprekend en zo nu en dan een in het oog springend mode-item. Nu dus. Check de Miu Miu-show, en ontdek transparante ceintuurs over dikke faux fur jassen en ingesnoerde volumineuze seventies ski-jacks. Maar ook verfijnde ceintuurtjes over vestjes, of in ton-sur-ton-tinten over jurken en truien. Kleine korte riempjes met gespen kwamen zelfs terug als decoratief detail op schoenen en een hoed.

Heel anders sprong de riem in het oog bij het Amerikaanse Proenza Schouler waar het lange uiteinde van de riem slingerde tot de knie. Bij Gucci legde de riem een accent waar het hoort: op de taille. Gucci designer Alessandro Michele snoerde zijn modellen in met riemen versierd met leeuwenkoppen, strikken en vlinders. De meest opvallende Gucci ceintuurs hadden precies midden in de taille een heuptas als een schild zo groot; vergelijkbaar met de trofee-gordels die boxers winnen bij een kampioenschap.

Maar dé musthave ceintuur is een ander model van Gucci, ééntje met het Gucci-logo. Ha, de riem slaat eindelijk zijn armen uit, de logo-tas heeft als statussymbool dus concurrentie gekregen.

Essentieel onderdeel van de riem is de gesp. In de IJzertijd smeedden de Kelten ze van ijzer met wat we nu kennen als tribalpatronen. Aan een gesp ‘lazen’ de Kelten iemands status af. Tegenwoordig lezen we aan iemand met een Gucci-gesp vooral af dat die persoon een paar honderd euro te veel heeft betaald voor een hebbeding.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.