Top menu

#26 Mooi van lelijkheid

Business of Fashion plaatste onlangs een artikel over het succes van ‘ugly fashion’.

Het is niet voor het eerst dat hier aandacht wordt besteed.Voor de duidelijkheid; het gaat om merken en spullen die we ooit zo lelijk vonden dat geen fashionista (ja dat lelijke woord mag weer) zich ermee durfde te vertonen. Denk vooral aan bepaalde – of alle – schoenen van merken als Birkenstock, Crocs (met sokken), Ugg en Mephisto. Plus heuptasjes, badslippers en leggings.

Maar wonder oh wonder zodra de hipste modeontwerpers ze aantikken met hun toverstafje worden de spullen hotter dan hot. Christopher Kane en Balenciaga zijn verantwoordelijk voor de nieuwste Crocs make-over.

Wat het nou précies maakt dat zogenaamd foeilelijk design (ja het is design) opeens zo extreem populair wordt? Dat blijft een raadsel. En waarom worden altijd dezelfde dingen gedemoniseerd? Zijn ze in essentie te onflatteus, te lomp?

Maar…. er is zo heel veel meer onooglijks dat de dans ontspringt in lelijkheidpolls. Ik noem de letterlijk opgeblazen pufferjacks –alweer een tijd een trend – gezet door Balenciaga. Eigenlijk vind ik ook erg veel ontwerpen van Vetements lelijk (jaja dat zou normcore zijn: excuus voor hip). Lelijk vind ik ook alles waar een logo op staat dat groter is dan 1 centimeter, en alles van Versace mag van mij op de brandstapel (behalve Donatella). En o wat haat ik die eeuwige dessins met stippen, want die zijn altijd perfect. Wat vind jij lelijk? En vind je dat volgend jaar nog steeds?

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.