Top menu

#24 Geen Alaïa zonder de hand van de meester

Treurig nieuws afgelopen zaterdag. Azzedine Alaïa overleed in de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag aan de gevolgen van een val, tien dagen eerder.

Hoe nu verder met het bekende modehuis van de Frans-Tunesische ontwerper? Voortzetten en dus op zoek naar een opvolger, of opdoeken?

Als beroemde modedode staat Alaïa op torenhoog niveau. Vergelijk hem met wijlen Yves Saint Lauren – in zijn beste jaren – of historisch gezien een Madeleine Vionnet of Madame Grès.

Zakelijk gezien had YSL geluk met Pierre Bergé die als een spindokter (vooral in de mindere YSL jaren) het merk met al zijn macht in de spotlights hield. De integere Alaïa bereikte geheel op eigen kracht de status van modelegende. Of zijn naam bekend zal blijven?

Goed, het merk zal nooit compleet opgedoekt worden. Investeerder Richemont heeft sinds 2007 aandelen in het bedrijf en de Alaïa- accessoirelijn met schoenen en tassen zal blijven, net als de parfums onder licentie, en een deel van de ready-to-wear met het nauwsluitende Alaïa-jurkje met wervelende rok als icoon.

Maar net als bij Yves Saint Laurent is zonder de hand van de meester het voortzetten van Alaïa’s briljante couture natuurlijk onmogelijk.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.