Top menu

Tim Walker over het keerpunt in zijn carrière

Fotograaf Tim Walker koos voor een fotoserie bijzondere modellen, ‘divers van kleur en gender en ieder met een eigen schoonheid’. Nu te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Tim Walker noemt zijn fotoserie The Garden of Earthly Delights een keerpunt in zijn ruim twintigjarige carrière. “Het heeft me als fotograaf veranderd. Jheronimus Bosch bracht me op het idee om voor de Pirelli-kalender 2018 louter zwarte modellen te gebruiken. De perceptie van schoonheid is rap aan het veranderen, je kunt niet achterblijven. Het gebeurt nu.”

In januari 2015 krijgt Tim Walker van de Zwitserse kunstverzamelaar Nicola Erni carte blanche voor een foto-project dat ze in haar privé museum in het Zwitserse Zug wil exposeren. De Britse modefotograaf denkt als inspiratie meteen aan Bosch, en dan vooral aan het middendeel van het beroemde drieluik de Tuin de Lusten met de talloze naakte mensen die samen met dieren en enorme vruchten van het leven genieten. De fascinatie voor Bosch heeft Walker al sinds hij een jongetje was, vertelt hij in een van de zalen van Het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar de 26-delige fotoserie nu geëxposeerd wordt. “Mijn grootvader had een boek waar Bosch in stond en aan de muur hing een sneeuwtafereel met jagers van Bruegel. Het joeg me angst aan, maar omdat het in een veilige omgeving hing raakte ik er ermee vertrouwd.”

Tim Walker (1970) is een van de belangrijkste modefotografen van deze tijd. Zijn verhalende foto’s en portretten zijn vaak gesitueerd in fantasierijke decors. Het zijn sprookjes, waarin sinds het Bosch-project niet alleen glamour, maar ook steeds vaker naakt voorkomt, en waarin duisterheid weerklinkt. Want, zegt hij, “ik zie even veel schoonheid in duisternis als licht”.

…..het hele interview lees je vandaag in NRC.NEXT NRC Handelsblad en nrc.nl

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.