Top menu

#18 Ik ga op persreis en ik neem mee…

Persreizen zijn in de lifestyle-wereld net zo gewoon als haring met uitjes. Toch lees je nergens over dit marketingfenomeen.

In het kort het concept: een merk – van luxe tot massa – kiest één of meer journalisten, en neemt ze op mee op reis. Kosteloos. Bijvoorbeeld voor het bijwonen van een presentatie, lancering van een nieuw product, een tentoonstelling, show, interview, vakantiebestemming, hotel of – in mijn geval vaak – het bezoeken van een atelier.

Vanzelfsprekend gaat voor niks de zon op. Van de schrijvende pers wordt als tegenprestatie een artikel verwacht, en een artikel van meerdere pagina’s in het geval van een zeer luxe persreis.

De afgelopen jaren nemen influencers/YouTubers steeds vaker de plaats in van de journalist. Wat betreft hun tegenprestatie voldoet het plaatsen van een instagram post en/of vlog. Zaak is natuurlijk om daar zo knap mogelijk op staan. Influencers/YouTubers zijn dan ook nooit lelijke gnomen. Maar altijd jonge, opgewekte lui, en een soort van sexy. (Schrijvende pers is vrijwel altijd oud en grumpy.)

Nu moeten we niet denken dat die influencers/YouTuber een relaxt leventje leiden. Onderling is er een hoop kinnesinne. Via social media zien ze hun collega’s reizen en cashen en zijn ze dus vaak groen en geel van jalousie. Zo luisterde ik laatst de frustratie af van twee aspirant influencers. Ze hadden op insta collegaatjes gespot op Bonaire! Holy shit! Hunnie wel en wij niet! Het leven is niet eerlijk.

Maar onderschat het fenomeen snoep- eh persreis niet, het is flink afzien, ondanks het verblijf in sterrenhotels, luxe diners en dure goodies. Ik kan er over meepraten. Tot drie jaar geleden vertoefde ik een paar jaar lang minstens een keer maand in het buitenland op uitnodiging van elk denkbaar luxelabel. Soms in gezelschap van influencers, of een papieren collega, vaak met persdames waarvan sommige wel hielden van een borrel (‘ach maak je niet druk, het vliegtuig wacht wel, hips’), maar ook vaak alleen.

Maandag gaan we op persreis naar Milaan: ‘Meneer Armani komt zo, misschien, misschien ook niet’

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.