Top menu

#13 Is the thrill gone?

Sensationeel, dat was in 2004 zonder twijfel de eerste designersamenwerking van H&M x Karl Lagerfeld.

High fashion meets fast fashion. Een succesformule. Inmiddels zijn we 13 jaar en even zoveel samenwerkingen verder. Jarenlang was het uitkijken en gissen welke ontwerper van naam en faam we nu weer voor een prikkie konden inslaan. In willekeurige volgorde: Lanvin: check. Marni: check. Maison Martin Margiela: check. Sonia Rykiel: check. Versace: check. Comme des Garçons: check. Balmain: check. Minder chill vond ik Jimmy Choo, Roberto Cavalli, Isabel Marant en Alexander Wang. Leek dat nou zo, of werden de collecties ook steeds duurder?

Gisteren kon iedereen die dol is op blommetjes de romantische ontwerpen van de Britse Erdem inslaan. (Erdem, Wie’s dat? Vroeg mijn stagiaire). Het is een prachtige collectie. Prijzig wel, maar mooi gemaakt. En toch. Wordt het niet de hoogste tijd dat de Zweedse keten hun collabs met bekende designers gaat herzien?

De free publicity die H&M genereerde met de samenwerkingen in magazines en kranten is de laatste jaren veel minder geworden. Maar niet getreurd, hiervoor in plaats kwamen knappe influencers en celebrities. Het hele collab-verhaal (met kleding in gelimiteerde oplage) is volgens mij altijd een enorme geldvreter geweest met shows met louter topmodellen, een gage voor de designer, advertenties, dure influencers, kostbare lanceringfeesten in de grootste modemetropolen waarvoor de wereldpers wordt ingevlogen en ondergebracht, en natuurlijk een video – bij Erdem dit keer van de beroemde Baz Luhrmann.

Zeg Zweden, is het geen idee om op te houden met die geldvretende collecties en (nog) meer geld en energie te stoppen in de Conscious collectie en die te hypen? Of iets anders ludieks te verzinnen. Maak journalisten weer enthousiast. Dan schrijf ik volgende keer in plaats van een achterafstukje  weer een eindeloos voorafstukje, net als jaren geleden.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.