Top menu

#10 Hoe een modewet wordt omzeild

In Nederland werd onlangs The Model’s Health Pledge gepresenteerd.

Het online platform en meldpunt voor gezondheid in de mode-industrie is ontstaan nadat voormalig staatssecretaris van VWS, Martin van Rijn, met de branche in gesprek ging over de gezondheid van modellen.

Dat bemoeienis met de soms vage modellenindustrie wel degelijk zijn vruchten kan afwerpen, bewijst een Franse wet waarin is vastgelegd dat extreem dunne modellen geen shows mogen lopen. Ook moeten modellenbureaus aan elk model een medische verklaring en het BMI (Body Mass Index) vragen.

De keerzijde is dat deze wet wordt omzeild. Denk aan omkoopbare artsen, en, fabel of niet, modellen die voor de zekerheid hun gewicht ‘verzwaren’ door tijdens het wegen lood te verstoppen in hun beha.

Uit de eerste hand ken ik een verhaal over een gewild, maar ongezond/uitgeput model dat na een show per ambulance werd afgevoerd. De volgende dag was ze weer paraat om te defileren. Zo zijn er zeker meer alarmerende verhalen die de media nooit bereiken.

Hopelijk lukt het The Model’s Health Pledge om modellen zo ver te krijgen dat ze hun verhaal doen. Met openheid is alles te winnen.

Morgen: waar zat deze modejournalist met haar gedachten?

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.