Top menu

Elk modehuis krijgt zijn eigen filmpjes

Modefilmpjs die een merk of collectie aanprijzen zijn the hottest new accessory. Worden papieren modeadvertentie in de toekomst overbodig? Een gesprek met drie deskundigen: een filmrecensent, eem modefotograaf en een eigenaar van een modellenbureau.

Luxelabels als Dior, Chanel, Prada en Gucci spenderen tegenwoordig een fortuin aan modefilmpjes. Modemerken, gevestigd en beginnend, realiseren zich dat mode verder gaat dan kleding en fotografie. 
De variatie in het modefilmgenre is groot: van promovideo’s, weergaves van collecties tot showvideo’s die vooraf de sfeer voor een modeshow neerzetten. Modebladen tonen op hun websites steeds vaker filmpjes van fotoshoots en backstage. De kunstwereld neemt het genre ook serieus. De nieuwste aanwinst van het Centraal Museum in Utrecht is de video White Swan van Sil van der Woerd, waarin mode, film en theater gecombineerd worden.

Volgens de gezaghebbende modejournaliste Suzy Menkes zijn modefilmpjes de hottest new accessory. Fotograaf en filmaker Joost Vandebrug kan er over meepraten, de verzoeken stromen binnen. Vandebrug, woonachtig in Londen, maakte showvideo’s voor modeontwerpers als Iris van Herpen en Hyun Yeu, editorial films in opdracht van Wonderland TV, Dazed Digital en Volt. Onlangs werd zijn korte documentaire over Kris Van Assche, ontwerper van Dior Homme in Parijs vertoond op het eerste jaarlijkse modefilmfestival A Shaded View of Fashion Film (ASVOFF).  De drukbezette Vandebrug weet zeker dat de modefilm alles behalve een trend is en dat het een mooie plek krijgt naast modefotografie. “Magazines blijven bestaan, maar daarnaast zullen er steeds meer media komen waarin bewegend beeld mogelijk wordt.”

Marit Simons, met Rick van Wolferen eigenaar van modellenbureau Code Management, ziet de modefilmbusiness snel groeien. Ze denkt dat het niet lang meer duurt voordat elk modehuis filmpjes heeft.

Mark Moorman, filmrecensent van deze krant, heeft een verklaring voor de opmars van het genre: “Door nieuwe media als YouTube en sociale netwerken is er een eindeloze honger naar beeldmateriaal.” Maar modefilms mogen dan in de modewereld het gesprek van de dag zijn, Moorman volgt het niet specifiek.

Nee, ook niet als ze gemaakt worden door gerenommeerde filmregisseurs als David Lynch (Twin Peaks, Blue Velvet, Mulholland Drive) die drie modefilmpjes voor Dior maakte. “Misschien omdat het niet nieuw is dat filmmakers zich met reclame bezighouden. Voor hen is het niet altijd per se bedoeld als artistieke uitlaatklep, maar gewoon een opdracht waar veel geld mee valt te verdienen.”

Dat Dior de beroemde Lynch benaderde verbaast hem niet. “Lynch is iemand die zich met zoveel dingen bezighoudt; van boeken, geluid tot websites. Hij is een merk geworden, zijn naam is een logo. Mensen vinden het chique als hij bij wijze van spreken een dwerg achterste voren in slowmotion laat praten. Ze zijn dan helemaal blij, want dat is typisch Lynch.”

Het aantrekken van een celebrity-regisseur vindt Moorman dan ook maar makkelijk en oppervlakkig. Logischer noemt hij de keus voor fotografen als Vandebrug, Steven Meisel of Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin die vaak al werken met modehuizen. “Ik denk dat die mensen het ook prettig vinden om hun artistieke mogelijkheden uit te breiden, bovendien kunnen er al contractafspraken zijn waarbij zij als fotograaf verantwoordelijk zijn voor het hele concept.”

Afgelopen juni vertelden Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin in fotomuseum Foam tijdens de persconferentie van hun oeuvretentoonstelling Pretty Much Everything dat ze graag deel wilden uitmaken van de spannende ontwikkeling. Onlangs filmden ze Yves Saint Laurents wintercollectie (zie verderop).

Voor beginnende modeontwerpers, filmers en fotografen is het modefilmpje een ideaal medium om door te breken.  Vergelijk het met muzikanten die carrière maken dankzij Youtube. Publiciteit is mooi mee genomen, vooral in de concurrerende modewereld waar de drempel naar modebladen, stylisten of invloedrijke redacteuren torenhoog is.

Lang hoeft een filmpje niet te duren. Regels over tijdsduur zijn er niet volgens filmer Joost Vandebrug. Dat de meeste modefilmpjes slechts ongeveer een minuut duren vindt hij wel logisch. “De concentratieduur op het internet is nu eenmaal kort. Maar als billboards straks gaan bewegen duurt een ‘modefilm’ ineens misschien maar drie seconden of als modefilms hun plek gaan vinden in de bioscoop – bijvoorbeeld als alternatief voor de catwalk – duren ze misschien een kwartier of anderhalf uur.”

Is een goed fotomodel automatisch geschikt voor een modevideo? Marit Simons van Code Management denkt van wel: “Modellen moeten ook bij gewone shoots dynamisch kunnen poseren, zelf initiatief nemen en inspelen op het thema en gevoel. Een goed fotomodel zal zich prima redden met video, maar echte uitblinkers hebben charisma. Film vergroot kwaliteiten als lichaamstaal uit, als dat niet klopt kan een filmpje geloofwaardigheid verliezen. Het gaat bijvoorbeeld niet meer om een enkele blik, maar om de oogopslag of de manier waarop het hoofd draait en daarna de ogen volgen.”

Vooralsnog verkeert het modevideo genre in een experimentele fase. Marit Simons merkt dat nog niet duidelijk is wat klanten en filmmakers precies zoeken in de modellen voor hun video’s, maar de mode – en daarmee de vraag naar modellen – is op het moment zeer divers.

Dat de modefilm ook nieuwe filmsterren voort zal brengen zit er dik in. Mark Moorman: “Veel van de mooiste actrices zijn ooit als model begonnen.”

Bekijk de vijf filmpjes via:parool.nl/modefilmpjes

Prada “Fever”. Regisseur en filmer Steven Meisel

MS: “De modellen zijn Miranda Kerr, Daria Strokous, Valerija Kelava en Angela Lindvall – een volwassen vrouw die al meer dan tien jaar modellenervaring heeft. Ze speelt de hoofdrol als zangeres in een nachtclub. Het is duidelijk dat ze als ervaren model precies weet wat er van haar verwacht wordt, ze zet de rol goed neer.” JV: “Steven Meisel is een wereldberoemde modefotograaf. Tsja, hoe dit gedaan is… door een fotograaf met een filmcamera en een hele goeie editor.”MM: “Het is een heel gestileerd filmpje zoals er op MTV en Youtube veel voorbij komen.” Zou het model echt zingen? Het idee van fotomodellen die acteren komt veel voor, de ene keer geslaagder dan de andere keer. Charlize Theron was een bekend model en is een goede actrice. Modellen zijn gewend aan de camera, ben je een goed model, dan kun je elk personage spelen.”

 Miu Miu. Gemaakt door Mert Alas en Marcus Piggott. Onlangs onthulde een model uit de video dat Madonna mee zou hebben geregisseerd.

MS: “Modellen Ginta Lapina, Siri Tollerod, Daphne Groeneveld en Lindsey Wixson zien eruit alsof ze samen een moderne girlband vormen. Ik denk dat dit een jonge generatie erg aanspreekt.” JV: “Ik zie geen verhaallijn. Mert Alas en Marcus Piggott zijn te gekke fotografen maar hoeven blijkbaar geen geloofwaardige filmpjes te kunnen maken.” MM:” Vooral de snelle montage valt op.”MS: “Op dit moment zie ik vaak dat de regisseur en editor er grotendeels voor opdraaien om het beeld interessant te maken door middel van nabewerking en veel wisselende shots. Hoewel dat ook kan komen door het feit dat we meer en meer nodig hebben om ons oog te prikkelen. Simpele portretfotografie zien we tenslotte ook niet veel meer in de mode.”

Missoni. Regisseur Kenneth Anger.

MS: “Zo’n beetje de hele familie Missoni speelt in dit filmpje.”JV: “Deze film was ook geselecteerd voor A Shaded View on Fashion Film.Wat de verhaallijn betreft is er geen chronologisch verhaal zoals je dat van reguliere films zou kunnen verwachten. Het is mooi gedaan, experimenteel, daar hou ik erg van.” MM: “Anger is een bekende regisseur. Met veel beelden over elkaar geprojecteerd ziet het er uit als een ouderwets experimenteel filmpje. Eerlijk gezegd vind ik het eerder ouderwets dan dat het nieuw oogt; de vroege dagen van de experimentele cinema.”

 Yves Saint Laurent.  Gemaakt door Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin.

MS: “Het model is Daria Werbowy, een goed model met een leven naast de mode, dit maakt haar een geschikt model voor chique modehuizen. Mooi filmpje.”JV: “Dit is gefilmd met een highspeed camera en dat maakt de wereld inderdaad mooier.”MM: “Hier is goed over nagedacht. Het concept is ontzettend helder en goed uitgevoerd, het heeft iets spannends. Er wordt iets over het merk gezegd. Ze laten zien dat het steeds een dezelfde vrouw is die in staat is om op steeds weer verschillende manieren fabulous van de trap af te dalen. Ook goed dat het logo onder de beelden wordt gelegd en tussen de beelden doorflitst, het is zo’n bekend logo dat het op je netvlies blijft hangen.”

Alexander Wang. Gemaakt door Craig Mcdean.

MS: “Het model in dit hippe underground clubscene filmpje is de verleidelijke Abbey Lee Kershaw. Ze is jong, heeft Australische hippie-roots en lust wel een feestje, een rol als deze is haar op het lijf geschreven.”JV: “Craig is net als Inez van Lamsweerde van origine fotograaf. Een verhaallijn kan ik niet echt ontdekken en van de techniek ben ik niet onder de indruk. Het lijkt ook nog eens erg op de trailer van de tv-serie Skins.”

Eerder gepubliceerd in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.