Top menu

De Bretonseritus

Het blauw-wit (rood-wit mag ook) gestreepte truitje maakt alweer jaren onderdeel uit van de mode-redactrice look.

De zogenaamde marinière is overgewaaid uit Parijs, waar het gebreide tricootje standaard onderdeel is van het onuitroeibare, klassieke Franse nonchalante ‘je ne sais quoi’ stijltje. De Nederlandse moderedactrice heeft haar streepjeslookje afgekeken bij stijlvoorbeelden zoals Caroline de Maigret, maar ook van Coco Chanel die de streep als onderdeel van het nautische thema al in de jaren twintig van de vorige eeuw groot maakte. De Bretonse streep vindt zijn oorsprong in Bretagne – surprise! – alwaar locals voor de marine streepshirts produceerden – met 21 streepjes, een getal dat zou verwijzen naar het aantal overwinningen van Napoleon.

Het marinestreepje promoveerde tot high fashion nadat Jean Paul Gaultier en Sonia Rykiel zich het Bretonse truitje in de jaren tachtig toeeigenden. Het Bretonse shirt is nog altijd een Franse aangelegenheid met sterke klassieke streepmerken zoals Saint James, Petit Bateaux en Armor-Lux. Het feit dat een Nederlands persbureau al jaren kwistig met Armor-Lux-truitjes rondstrooit, kan natuurlijk ook een reden zijn waarom Nederlandse moderedactrices en stylistes het truitje in de bladen blijft promoten.

Maar hoe erg is dat? Klassiekers moeten we koesteren. Maar waar ik eigenlijk heen wil met dit verhaal is dat mannen het streepje ook hebben ontdekt. Gratis advies – mannen draag ze niet! Een man in een streepjestrui (op een enkele uitzondering na) is als een man in onesie – het staat infantiel en stom.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.