Top menu

RAVAGE spelenderwijs | mode, kunst, design

Eind jaren tachtig maakte ik kennis met Ravage dankzij Aristide van Bienefeldt, schrijver in spé, met wie ik in Parijs een kamertje (!) deelde. Aristide werkte zo nu en dan voor Ravage, maar volgens mij kwam hij vooral op hun kantoor voor de gezelligheid. Hij kon erg goed koffiezetten. Goed, ik zocht werk, en hij loodste me binnen bij Ravage, volgens hem als allereerste meisje.

Ravage was in die tijd net doorgebroken in de interieurwereld na hun eerste designtentoonstelling in de hippe Parijse galerie Neotu. Ik herinner me allerlei objecten gemaakt van karton. Later zouden ze échte interieurspullen ontwerpen –  van keramiek, gordijnen, handdoeken, tot bedlinnen, lampen, serviezen en horloges. Dit, en veel meer – vooral prachtige schilderijen – is in Arnhem te zien op de Ravage expositie.

Van Nol, of was het nou Cleem, kreeg ik een ontwerpopdracht. Geen idee of deze klus, waar ik een maand aan werkte, voor hun internationale trendbureau Trend Union was, of voor een van hun vele klanten.

Wat ik nooit vergeet, is het plezier dat we hadden. De Ravage-heren vertoonden zich zelden in de studio, en als de kat van huis is…. dansen de stagiaires. Aristide natuurlijk, en de aanjager van het stel was een (zelfbenoemde?) prins van Cyprus. De tafels uit het kattenspreekwoord waren bedden, een wasmachine en ander mooi meubilair in de Parijse studio. Vaak hield ik mijn ogen en oren maar een beetje dicht, ook van de opdracht herinner ik maar weinig. Er werd gefeest, en gelachen en gewerkt.

Op een dag stapten Viktor & Rolf binnen. De hitsige prins was toen net weer richting zijn eiland vertrokken. Aristide was begonnen aan zijn eerste roman, ik had mijn opdracht af, de stagiaires gingen terug naar het minder opwindende Arnhem. Viktor & Rolf gingen aan de slag, en ze deden het vast heel goed, want ze staan in de zojuist verschenen catalogus RAVAGE Illustre Inconnu.

Arnold van Geuns en Clemens Rameckers studeerden 45 jaar geleden af in Arnhem. Speels zijn ze altijd gebleven, en dat heeft ze heel ver gebracht. Dat ik, met vele anderen zich in hun speelstudio prettig heb vermaakt, zal het dandyduo dus vast bekoren.

 

T/m 15 oktober 2017. RAVAGE spelenderwijs | mode, kunt, design. In Museum Arnhem. Ga vooral zelf snel kijken! Volg mij op instagram @georgettekoning en instastories

Gerelateerde Artikelen:


, , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.