Top menu

Tegendraadse schoonheid van Edland Man

Zaterdag opent in de Eduard Planting Gallery in Amsterdam een expositie van de Nederlandse fotograaf Edland Man. In zijn nieuwste serie ‘You-Wells’ speelt hij met verleidelijke naaktmodellen en smelten mode en kunst op intrigerende wijze samen.

You-Wells is het vervolg op de series Metals uit 2002 en Liquids uit 2011, beide series waren reacties op de verregaande perfectie in mode en cosmetica. In Metals werd de extreme perfectie aan de buitenkant als uitgangspunt genomen met af en toe een inkijkje onder de huid. In Liquids werd het lichaam als vloeibaar transparant getoond met inwendige mechanismes als ware het chirurgische ingrepen.

Edland, hoe kwam je op het idee van You-Wells?

“In You-Wells versmelten de lichamen met de logo’s/gadgets van bekende modemerken. Net als in Liquids en Metals spelen fascinatie en absurdistische overdrijving een grote rol. Het zijn gevoelige thema’s, en de keuze om als man dergelijke onderwerpen op vrouwelijke naakten te vertalen maakt het niet eenvoudig.”

 Waar komt je interesse voor mode vandaan?

“Ik ben opgegroeid in een gezin met een alleenstaande moeder en een 5 jaar oudere zus. Een vrouwelijke omgeving dus. Ik kreeg mijn informatie als kind uit vrouwentijdschriften en volgde onderwerpen die hen boeide. Achteraf is het vrij logisch dat ik in mode geïnteresseerd raakte.  Toch heb ik dat lang willen ontkennen, en misschien is dat wel de reden geweest dat ik me vaak in creatieve zin juist tegen de mode trends afzette.”

Heb je daar een voorbeeld van?

“Mijn Long Legged Ladies serie uit de tachtiger jaren was een comic-achtige vertaling van de modebeelden van die jaren. Daarnaast werd ik beïnvloed door de videoclips en popsterren uit die jaren. Toen kwamen mode, kunst  en design samen. Dat was voor mj de perfecte inspiratie combinatie. En het was vooral het tijdschrift Vanity, ooit door Anna Piaggi gelanceerd, dat mij overtuigde van de mogelijkheid om met een art achtergrond en afwijkende beeldtaal mode te gaan weergeven. In 1985 werkte ik 5 maanden als grafisch ontwerper en illustrator bij Vogue Italia en Vanity. In die periode heb ik geleerd hoe de modewereld reilt en zeilt.”

 Je werkt al in de mode sinds de jaren tachtig, wat zie je als grootste verandering op het vlak van modefotografie?

“In de 5 jaar dat ik als creative director voor het internationale mode vakblad Sportswear international werkte (1995-2000) heb ik de luxe gekend om het modebeeld een beetje te kunnen veranderen. De girl- en boy nextdoor look die ik voor de Sportwear modellen als reactie op de Claudia Schiffer en Naomi Campbell generatie introduceerde kreeg via beginnende modellen als Karen Elson internationale opvolging. Maar ook op grafisch gebied deden we trendsettend werk. De horizontale foto’s gekanteld op een staande pagina afdrukken kreeg navolging net als het gebruiken van kitsch comic-achtige mode reportages, met bijpassende letters.  De tijd maakte dit ook allemaal mogelijk.  Er was nog ruimte voor het experiment.”

En hoe staat het er volgens jou nu voor?

“Tegenwoordig is mode volledig vercommercialiseerd. De verkoopcijfers bepalen en beperken de creatieve mogelijkheden voor zowel de modeontwerpers als de tijdschriftvormgevers.”

Hoe blijf je zelf geïnspireerd?

“Om mezelf niet alleen te gaan herhalen, besloot ik in tegenstelling tot mijn begin periode de commerciele modeontwikkelingen als uitgangsthema voor vrij werk te nemen. Een serie als “Fake” uit 2003 is daar een eerste duidelijk voorbeeld van. Later volgden Pagine Strappate en Yesterdays Papers waarin ik in nostalgische zin worstel met het langzaam verdwijnende papieren modetijdschrift. De Ripped Portraits zijn daar weer een illustratieve vorm van, maar daar is mijn fotografisch aandeel slechts een klein technisch onderdeel van.”

Inmiddels werk je alweer jaren als kunstenaar/modefotograaf.

“Mode blijft me boeien, maar waar ik vroeger al geinspireerd werd door het simpel doorbladeren van een mooi tijdschrift of door een model, moet ik nu, door er zelf thema’s in te plaatsen, proberen het voor mezelf te verrijken.”

‘You-Wells’ 25 maart – 13 mei 2017 – Eduard Planting Gallery in Amsterdam. Eerste Bloemdwarsstraat 2 in Amsterdam. De galerie is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.