Top menu

Collectie Arnhem 2017 tart geel

Freedom! Inconvenience! Madness! And a hard-boiled egg. Donderdag showen zeventien derdejaars studenten ArtEZ Fashion Design BA de Collectie Arnhem 2017.

Collectie Arnhem wordt traditiegetrouw off schedule geshowd voor het begin van het reguliere catwalkprogramma van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Een interview met zeventien studenten over een collectie zonder regels.

Hoe ziet een collectie zonder regels er uit?

“Vrij. We hebben het toeval omarmt en ons laten verrassen door ons eigen werk. De uitkomst van de collectie had niemand vanaf het begin kunnen voorspellen. Als ontwerpers stonden we open voor vernieuwing en het onaangename. Bepaalde ontwerpen riepen in eerste instantie weerstand op. Die frictie maakte het voor ons spannend om te zien waar de collectie naartoe ging. Het is een experimentele collectie geworden, met vernieuwende silhouetten met grote voorwaartse volumes, met contrasterende lichaamsvolgende en soepele stukken.”

De collectie is erg geel, waarom niet oranje of paars? Wat is de kracht van geel?

“We kwamen uit bij geel, onder andere omdat geel geen duidelijke vrouwelijke of mannelijke betekenis heeft, een gegeven dat cruciaal is voor de collectie.  Geel staat voor creativiteit en een nieuw begin, precies wat wij met onze collectie willen uitdragen. Als groep ontwerpers ervaren wij een verlangen naar een nieuwe eigen wereld. We zijn nieuwsgierig naar wat er komen gaat. Geel staat hier symbool voor.

“En ook belangrijk: binnen het spectrum van geel liggen kleuren die esthetische combinaties kunnen opleveren, maar ook kleuren die enorm met elkaar kunnen clashen. We waren opzoek naar een bepaalde frictie in de collectie, elementen die niet per se altijd vanzelfsprekend samengaan.

“De dessins zijn opgebouwd uit kleuren maar uit contrasterende materialen. Structuur en het verschil tussen glans en mat worden hierdoor veel meer uitgelicht dan normaal. Zo hebben we een dessin gecreëerd door middel van een faux fur stof in combinatie met hard glanzend tape.”

Is er een typerend silhouet?

“Wat onze silhouetten typeert zijn de grote voorwaartse volumes die letterlijk ruimte innemen en energie uitstralen. Het zoeken naar nieuwe silhouetten was een proces van ups en downs. Soms leek het onmogelijk tot iets nieuws te komen, totdat we net dat ene beeld wisten neer te zetten dat compleet nieuwe associaties oproept. Dat gaf dan zo’n kick dat we vol energie verder konden bouwen aan het collectiebeeld.”

Hoe belangrijk is handwerk in deze collectie?

“Handwerk is op verschillende manieren ingezet. Het klassieke beeld van handwerk wilden we loslaten door het te combineren met onbekendere materialen. We wilden handwerk namelijk niet inzetten als versiering. We maken gebruik van draden en stoffen die we op vernieuwende wijze ‘vangen’ tussen lagen onconventioneel materiaal. Daardoor krijgen de wellicht klassiek ogende draden een compleet nieuw gevoel. Dit idee hebben we op verschillende manieren en in verschillende materialen doorgezet, waardoor we, net als binnen de kleur geel, een bepaalde techniek compleet uitgediept hebben.”

Zien we dat ei terug, zo ja hoe?

“We wilden verwarring zaaien met de titel en de mood van de collectie in de titel vangen, vandaar ook dat hard-boiled egg. De revolutie, de gekte, die is wel duidelijk, maar het plotselinge hardgekookte ei roept vraagtekens op, waarop van ons niet per se een antwoord hoeft te komen.”

Volg mij op instagram @georgettekoning

Photo: Meinke Klein
Visagie: Ace Dia
Hair: Danine Zwets @Angelique Hoorn
Models: Joan Kuhlman, Benji Nijenhuis

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.