Top menu

Bas Kosters:“Sommige dingen mag ik niet meer van mezelf doen”

 

Vorig jaar won Bas Kosters tijdens de Mercedes-Benz Dutch Fashion Award de Dutch Fashion Incubater Award. De prijs hield onder andere in een tijdelijke shop-in – shop in de Bijenkorf. Het is nu zover, Kosters presenteert Par-tea. Uitgangspunt vormt  zijn laatste “Living too hard” collectie. Met Par-tea laat Kosters zowel zijn wilde nightlife kant zien als een gezellige kant die hij even belangrijk vind.De Bijenkorf-order is met een aantal Japanse bestellingen Kosters’ eerste geproduceerde collectie.

Bas Kosters haalde in 2003 zijn master aan het Fashion Institute Arnhem en won vervolgens met zijn uitgesproken kleding de Robijn Fashion Award. Hij voerde opdrachten uit voor Bugaboo en Heineken, en maakt onderdeel uit van het Amsterdamse wallenproject Red Light Fashion. In 2005 startte hij de Bas Kosters Studio, zijn lijn heet bas kosters.

“Ik ontwikkel me nog steeds. Toen ik vijf jaar geleden begon had ik geen plan voor ogen: het was “go with the flow.” In het begin heb ik me tegen het modesysteem verzet, vond het onnodig om telkens weer een nieuwe collectie te presenteren. Nu wil ik commerciëler gaan, in winkels hangen, dus pas ik me aan, inkopers vinden het toch prettig om elk seizoen te bestellen. Het zijn veel stappen die ik moet nemen; van een vrij een zorgeloos leven naar een zakelijk bestaan.

Ik werk multidisciplinair, doe naast mode verschillende dingen zoals dj- en, schilderen, illustreren, poppen maken en samenwerkingen. Zoveel doen vormt een belemmering om in een echt hoog tempo modecollecties te produceren. Ik mag daarom van mezelf sommige dingen niet meer doen.  Het is dubbel, aan de ene kant, vind ik alles leuk en is het egostrelend als mensen mij vragen, aan de andere kant moet ik oppassen dat ik exclusief blijf voor de samenwerkingspartners die ik al heb. Ik moet nee leren zeggen of een manager aannemen die het kaf van het koren scheidt en financiële onderhandelingen kan doen.

Vorig jaar ben ik met een Europese handelsmissie (initiatief van de EU, red) naar Japan geweest en heb een agent gevonden. Ik verkoop daar nu aan drie super te gekke winkels. In Nederland heb ik nog geen agent; agenten gespecialiseerd in het high fashion segment liggen hier niet voor het oprapen. Ik zoek een ervaren iemand met een merkenpakket in de hoek van avant-gardistische ontwerpers  als Bernhard Willhelm, Walter Van Beirendonck, Henrik Vibskov en Peter Pilotto. Mijn uitgesproken ontwerpen passen niet in elk winkelassortiment, al is mijn huidige collectie toegankelijker. Heel veel winkels in Nederland hoef ik niet, om volume te maken moet ik de grens over, richting de grote hoofdsteden. Mijn favoriete winkels Kokon To Zai (Parijs, Londen) en Walter Van Beirendonck (Antwerpen) kennen mijn label. De reden dat ze me niet inkopen is omdat mijn bedrijf tot nu toe nog niet echt oppoten staat. Ja, ik ben er dus nog wel mee aan het worstelen. Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij al doende nog steeds een soort van ontdekkingstocht is. Kan ik het tempo wel volhouden? Het is nu grappig dat er vanuit Japan sterke vraag komt naar een zomercollectie voor 2011, die is dus niet gemaakt. Ik denk er over na om alsnog iets te maken, voorbordurend op wat ze nu hebben ingekocht.

Ik heb inmiddels op veel internationale modebeurzen gestaan, maar weet nu dat dat voor mij niet werkt. Het is niche wat ik doe. Ik kan beter mijn tijd besteden aan het bezoeken van winkels, of werken met een showroom en mensen uitnodigen.

Volgend jaar maart hoop ik weer met de Europese handelsmissie mee te gaan.  Ik heb goed resultaat geboekt, dus hoop dat ik weer mee kan, ook omdat ik Japan helemaal tof vind. Het was altijd al mijn wens om naar Japan te gaan, daar te groeien en samenwerkingen met Japanse bedrijven aan te gaan, wat ik nu al in Nederland doe.

Par – tea bestaat uit achttien items, vooral jurkjes en shirts en is tot 28 november te koop in De Bijenkorf. Prijzen: vanaf  € 90 tot €  300.

EERDER GEPUBLICEERD IN LINK

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.