Top menu

GOLDEN JOINERY: mode-spel met alleen winnaars

GOLDEN JOINERY komt voort uit Painted Series het modecollectief van ontwerper Saskia van Drimmelen en regisseur Margreet Sweerts. “GOLDEN JOINERY is een een beweging die door het spelen van een spel een andere mogelijkheid wil bieden voor de wegwerpmentaliteit van nu.

Van Drimmelen en Sweerts noemen het ook een modemerk omdat elk kledingstuk door een gouden reparatie een gouden merkteken naast het bestaande merk krijgt. “Het gaat naast helen ook over ‘merken’.”

“De toegevoegde waarde is het ‘gouden litteken’ dat je met naald en draad zelf toevoegt aan een dierbaar, maar kapot kledingstuk dat je al hebt. Het is zeker een alsmaar groeiende collectie kledingstukken! Alleen ‘nieuw’ krijgt hier een andere betekenis. Wat de collectiestukken naast het gouden litteken verbindt, is de liefde van de dragers voor hun stukken.”

 Hebben jullie dit concept getest?

“We hebben het niet zozeer getest als wel ontwikkeld. We wilden het juist eens niet als concept benaderen, we zijn gewoon begonnen, zo simpel als dat klinkt was het ook. Eerst dus zelf, daarna met vrienden, familie en collega’s in ons atelier. Daarna gaven we op uitnodiging workshops op heel verschillende plekken aan heel diverse gezelschappen. Zo hebben we deze Joineries al doende ontwikkeld en de workshop vertaald in een spel, zodat nog meer mensen mee kunnen doen.”

Is het spel niet eng voor mensen zonder ervaring met naald en draad?

“Soms, maar door het ‘scenario’ dat we via de Joineries hebben ontwikkeld en steeds hebben aangepast komt iemand stap voor stap vanzelf in een maak-flow. We geven mensen inspiratie-beelden en technieken en nodigen ze vooral uit om zich door hun handen te laten leiden, zoals in paths are made by walking. Inmiddels zijn er wereldwijn 175 Golden Joinery stukken met gouden littekens. Onze ervaring is dat het voor mensen die ervaren zijn met naald en draad juist een grotere drempel is om te beginnen dan voor onbevangen mensen. Zij beginnen gewoon!”

Wat zijn jullie ambities met dit spel?

“Onze wens is dat de wereld langzaam goud kleurt. Dat repareren met goud een manier van doen wordt, een zienswijze: ‘There’s a crack in everything, that’s where the light comes in’, zong Leonard Cohen. We hopen het merk op straat tegen te komen en hopen dat mensen zich realiseren dat ze zelf bepalen wat van waarde is in mode. Duurzaamheid gaat niet alleen over eco katoen. Het gaat juist over hoe je anders omgaat met wat er al is. GOLDEN JOINERY laat mensen stilstaan bij het feit dat ieder kledingstuk nog steeds door mensenhanden wordt gemaakt en dat is iets om respectvol mee om te gaan. Daarnaast maak je als deelnemer deel uit van een beweging die we een beetje provocerend een nieuw modemerk noemen, wat het in letterlijke zin ook is!”

Het GOLDEN JOINERY spel klinkt als het ideale cadeau toch?

“Het is een origineel cadeau waarmee je jezelf en je vrienden een bijzondere ervaring bezorgt met ook nog een mooi resultaat. Mensen ervaren het als heel prettig om iets echt voor jezelf te doen in gezelschap van anderen. Echt iets voor de donkere dagen rond Kerst. Het is een spel met alleen winnaars!”

Het GOLDEN JOINERY spel is verkrijgbaar in een Nederlandse en Engelse editie. Het spel kost € 36,- en is vanaf 12 november verkrijgbaar via goldenjoinery.com 10% Van de verkoopprijs gaat naar de Clean Clothes Campain (cleanclothes.org). Het spel wordt zonder winst oogmerk geproduceerd door stichting GOLDEN JOINERY.  Het spel werd ontworpen en vormgegeven in samenwerking met kunstenaar Emmeline de Mooij, grafisch ontwerper Jakub Straka en fotograaf Fan Liao, en genereus gesteund door stichting DOEN, The Art of Impact, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Venne-Colcoton garens.

 

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.