Top menu

Les Hommes: “Goede ontwerpers bewegen mee met de markt”

“Het is allemaal in orde, we kunnen beginnen!” Bart Vandebosch herinnert zich het goednieuwstelefoontje in 2003 van zijn vriend Tom Notte als de dag van gisteren. De twee Belgen krijgen van de bank de fel begeerde starterslening van ruim een ton euro. Ze zeggen hun banen op. Les Hommes is een feit, de naam van het mannenlabel hadden ze samen al jaren eerder op de Antwerpse academie bedacht.

Les Hommes bestaat inmiddels dertien jaar. In 2012 verhuizen Notte en Vandebosch van Antwerpen naar Milaan, waar ze een winkel openen en met plezier wonen. “Aan Piazza Duomo, bijna in de kerk”, grijnst Vandebosch. Milaan bracht het duo succes. “Ik moet eerlijk zeggen, als we in Antwerpen waren gebleven, dan zouden wij vandaag niet staan waar we nu staan. Voor business, voor contacten is Antwerpen niet de juiste plaats.” Hij bedoelt maar, in Antwerpen hadden ze hun Chinese zakenpartners nóóit ontmoet.

Notte (41) en Vandebosch (42) beleven spannende tijden. In december opent hun winkel in Beijing, in juni 2017 een volgende in Shanghai in een luxe shopping mall. Achttien zaken staan gepland. Mogelijk gemaakt door de Chinese investeerders waar Vandebosch al over vertelde. De onderhandelingen nemen al bijna drie jaar in beslag. Notte: “Chinezen komen constant terug op beslissingen. Is iets vandaag oké, dan moet het de volgende dag anders. Een afspraak is pas bindend als het contract is getekend.” Vandebosch: “Ik dacht weleens, we geven er de brui aan. Tot het laatste moment heb ik gedacht dat het nog zou kunnen mislukken.”

De toekomst is rooskleurig voor Les Hommes, het merk groeit elk seizoen met dertig procent. Vandebosch: “We werken hard, met veel passie en zin. Het feit dat we een koppel zijn, is een groot voordeel. We zijn elkaars klankbord, als ik een mindere dag heb, dan beurt Tom me op.”

Hoewel de focus ligt op China, vormt Italië nog de grootste afzetmarkt. De Italiaanse man is dol op de glamour van Les Hommes. Denk aan sweaters met goudkleurige borduursels, leren broeken en scherp gesneden pakken met korte jasjes en slanke broeken die eindigen boven de enkel. Les Hommes hangt wereldwijd naast Gucci, Prada, Dolce & Gabbana, Versace en Valentino. Notte: “De big players in de markt.” Een pak van Les Hommes begint bij achthonderd euro, de populaire gouden sweater kost ruim duizend euro.

Notte en Vandebosch ontwerpen alles samen, letterlijk. Vandebosch: “Tom is links en ik ben rechts. Als ik een blazer schets, tekent Tom de mouwen eraan.” Even innig, altijd hand in hand, nemen ze aan het eind van elke show het applaus in ontvangst. “Tom zou het liefst een rondje langs het publiek willen maken. Hij is van ons beiden het meest extravert. Ik zou het liefst om het hoekje kijken, even wuiven, en weer weg.” Notte is de prater van de twee, Vandebosch de stille. “We zijn totaal verschillende persoonlijkheden”, zegt Notte. “Iets wat ons zeer complementair maakt in de ontwerpfase. Ik ben meer commercieel. Bart denkt artistieker, gedurfder.” …Lees de rest van het artikel in Elsevier Stijl.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.