Top menu

Theater over het geheim van swag

You’ve got Swag! Waarom heeft zij wel swag en ik niet? Artistiek leider Saskia Huybrechtse vraagt zich dit soms af. Ze maakte SWAG True Style Never Gets Old. De voorstelling wordt gespeeld door Parels voor de Zwijnen en is vanaf 25 maart te zien in VondelCS Amsterdam en op andere locaties.

 Saskia, wat bracht je op het idee voor Swag?
“In 2014 speelden we de we Dames van de Beethovenstraat. Inspiratiebron voor de kostuums van de oudere actrices was de kleding van modieuze dames uit New York, door Ari Seth Cohen prachtig gefotografeerd in het boek Advanced Style.  De kostuums die de dames in de voorstelling droegen oogstten zoveel lof, dat na afloop regelmatig iemand vroeg waar toch die kleding te koop was. Via Advanced Style kwam ik in contact met Ari en een aantal van zijn muzes, allemaal eigenzinnige en bijzondere stijlvolle dames van 70 en 80+ die nog volop in het leven staan.”

“Maar de belangrijkste inspiratiebron is mijn moeder. Een prachtige vrouw die haar kleding zelf maakte, maar die veel moeite had met ouder worden en het opgaf. Al die jurken, broekpakken en avondjaponnen verdwenen op een dag naar de zolder omdat ze niet meer bij haar hoofd en lichaam pasten.”

Waar staat swag voor?

“Vanuit het niets iets maken. You’ve got Swag!  Style we all get. Niet zozeer alleen in kleding maar ook hoe je in het leven staat. Overleven. Mensen die ik ken met swag zijn creatief, inventief en werelds. Zoals Iris Apfel zegt: ‘I like to do things as though I’m playing Jazz’. Als je dat kan bereiken in je leven. Dat is voor mij swag.”

In Swag tonen de vrouwen via hun kleding hun ziel. Leg es uit!

“We dragen allemaal kleren. Maar het interessantst is hoe we ons dagelijks kleden, wat we daarbij denken en hoe we ons daarbij voelen. Dat laten we in de voorstelling zien.”

Waarom heeft de ene vrouw wel swag en de ander niet?

“Ja, dat is een interessante vraag die me erg bezighoudt. Waarom zij wel en zij niet? Het zit namelijk niet alleen in uiterlijk of een mooi japonnetje. Ik ken veel stijlvolle dames, maar ze hebben geen swag. Je hebt ook mooie dames die niet sexy zijn. Ik denk wel dat je er al wat ouder voor moet worden, alsof je het moet veroveren… en playing jazz.”

Is dit gegeven, en het hebben van true style, ook op jezelf van toepassing?

“Haha, soms. Ik zou eerlijk gezegd wel meer swag willen hebben. Tijdens de research voor dit project heb ik veel inspirerende dames ontmoet en ben ik wel meer bezig met mijn eigen stijl en playing jazz”

vr 25 maart in VondelCS Amsterdam om 20.30 (try outs)

za 26 maart in VondelCS Amsterdam om 20.30 (try outs)

zo 27 maart in VondelCS Amsterdam om 14.30 (try out)

do 31 maart in VondelCS Amsterdam om 20.30 (try out)

vr 1 april in VondelCS Amsterdam om 20.30

za 2 april in VondelCS Amsterdam om 20.30

zo 3 april première in VondelCS Amsterdam om 14.30

do 7 en vr 8 april in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam om 14.30

do 28 april t/m za 30 april in Vondel CS Amsterdam om 20.30

zo 1 mei in VondelCS Amsterdam om 14.30

do 5 t/m za 7 mei in VondelCS Amsterdam om 20.30

Buiten Amsterdam is SWAG, True style never gets old te zien op:

vr 15 april in Singer Laren om 20.15

za 16 en zo 17 april Koelhuis Zutphen om 20.00

do 21 april in Het Nieuwe Instituut Rotterdam om 20.00

Foto: Jouk Oosterhof. Volg mij via instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.