Top menu

Peter Jeroense: ”Ik teken mijn fantasievrienden”

‘Peter Jeroense Drawings’ heet de expositie in Rotterdam met 35 tekeningen uit het oeuvre van Peter Jeroense. De selectie is van Ellie Uyttenbroek en Robert van Oosterom. Zij kozen uit de illustraties die Jeroense de afgelopen vijftien jaar in opdracht maakte voor publicaties als Elsevier Stijl. Het oudste werk is een A3 collage uit 2001, meest recent is een tekening van 1 bij 2 meter uit begin 2016.

Peter, wat is je techniek?
“Het zijn lijntekeningen in kroontjespen en inkt in combinatie met zwarte, grafische vlakken die het silhouet verbeelden. Ik teken naar collages die ik samenstel uit mijn beeldarchief. Soms bestaat alleen het gezicht al uit tien beeldfragmenten. De silhouetten ontstaan door knip- en plakwerk, gewoon met schaar en plakband.”

Ik zie soms ook rasters?
“In mijn vroege werk zijn soms gefotokopieerde onderdelen verwerkt. Toen fotokopieermachines digitaal werden – belachelijk, een analoge fotokopie was juist zo mooi! – ben ik daar direct mee gestopt.”

Wat betekent de kleur zwart voor jou?
“Zwart zuigt, het heeft een 3D-absorberend vermogen. Dankzij dat ‘platte’ van de kleur zwart vergroeien de afzonderlijke items van een outfit tot één geheel en wordt een tafel of stoel onderdeel van het silhouet.”

Hoe denk je over rood?
“Ik draag wel eens top-tot-teen rood; een knalrode coltrui, pantalon en sokken. Ik vind monochrome outfits het sterkst.”

Zijn het echt bestaande mensen die je tekent?
“Vaak denken mensen iemand te herkennen in een tekening en vragen ‘wie is dat ook alweer?’ Of ze vertellen over iemand die ze wel eens hebben gezien en er exact zo uitziet. Grappig, want in beide gevallen heb ik geen idee over wie ze het hebben. Was het maar waar, ik zou de personen die ik teken graag willen kennen. Wellicht is dat ook de reden dat ik teken en ben ik gewoon mijn fantasievrienden aan het verbeelden.
“Het type dat altijd volledig in polkadots gekleed gaat ‘ken’ ik nog net niet goed genoeg om er een tekening van te kunnen maken. Is het een man, vrouw, of er ergens tussen in?”

T/m 11 april. Peter Jeroense Drawings. Robert van Oosterom Fine Arts. Fenix Loods II – Veerlaan 19 DD. Rotterdam. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.