Top menu

High Society Fashion in Museum van Loon

De expositie ‘Mode bij Van Loon‘ wekt nieuwsgierigheid op. Waar het op neer komt in de 17e eeuwse stijlkamers van het Amsterdamse grachtenmuseum aan de Keizersgracht 672 is het exposeren van het bijzondere modegevoel van de familie Van Loon.

Een deel van de kostuums is gedragen door de familie Van Loon. In totaal wordt een twintigtal stukken in niet-chronologische volgorde geëxposeerd, aangevuld met accessoires als hoeden, waaiers, handschoenen en tassen. Valentine Rijsterborgh licht de expositie toe.

“De meeste kledingstukken zijn daadwerkelijk door de familie gedragen. En ook de mannen doen mee! Uit het Rijksmuseum komt de jurk die Thora van Loon – de dame in roze op het schilderij van Adolf Pirsch, 1909 – droeg bij het huwelijk van Wilhelmina in 1901. Over die jurk van Maison Paquin heeft Thora die Dame du Palais van Koningin Wilhelmina was, uitgebreid in haar dagboek geschreven.”

Weet je ook of de Van Loons winkelden in Parijs? Of lieten ze hier ontwerpen namaken die ze hadden gezien op prenten?
“Ze winkelden volop in Parijs, maar ook in Londen. Er zijn veel rekeningen, maar ook originele stukken bewaard gebleven, onder andere enkele modieuze japonnen van het Parijse Maison Cuper. Ze lieten zeker ook ontwerpen namaken in Nederland, bijvoorbeeld van Christian Dior, maar dat is dan later in de twintigste eeuw.”

Over welk kostuum was je het meest verbaasd?
“Heel bijzonder was de vondst van de goudlamé jurk van Antoinette van Loon. Een schitterend stuk. We vinden het geweldig dat we van ‘Tante Netje’ een jurk uit de jaren dertig kunnen tonen.”

Bij de expositie – van 3 maart t/m 30 mei – verschijnt de publicatie ‘Mode bij Van Loon’, gescheven door Wendy van Lith, Valentine Rijsterborgh en Rosalie Sloof. Te koop in het museum en via wbooks.com Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.