Top menu

Generation 2016 by MOAM met humorvolle mode

Woensdagavond is in De School in Amsterdam de presentatie van Generation 2016 by MOAM, het multidisciplinaire platform met zestien jonge, creatieve talenten. De expositie duurt slechts drie uur. Wees er bij vanaf 18.00 uur tot het einde om 21.00 uur. Een van de zestien exposanten is modeontwerper Maria Wöstmann.

Martijn Nekoui, initiatiefnemer en curator van Generation 2016, noemt je een supergoede conceptuele designer, ga je nu blozen?
“Oh gosh, ja. Hartelijk dank voor het compliment Martijn!”

Waarom de keus voor conceptuele mode?
“Het was vanaf het begin van mijn AMFI-studie geen opzet. Het was een natuurlijk proces; ik leg mezelf nooit niets op, waardoor ik niet verstrikt raak in een vastomlijnd idee. Ik houd van zo grenzeloos mogelijk ontwerpen, dat levert mij het meest creatieve resultaat op.”

Je afstudeercollectie was geïnspireerd op Dada, en een humorvolle reactie op de eigentijdse stress van vandaag. Why?
“Mijn afstudeerproject was ontzettend veel werk. Toen ik daar mee bezig was realiseerde ik me dat we constant onder druk staan om zo goed mogelijk alles waar te maken voor onszelf en voor anderen. Erg uitputtend en absurd. Vanwaar dat constante gevecht, waarom genieten we er niet van?
“In de gekte van de Eerste Wereldoorlog vroegen Dadaïsten zich dit ook af. Hun antwoord – humor en gekte – is een eeuw later nog steeds van toepassing. Op het moment dat we lol hebben vergeten we schema’s, ambities, deadlines en verwachtingen. Dat maakt humor tot een sterk wapen tegen stress.”

Is wat je woensdag toont een vervolg hierop?
“Nee, er is helaas nog geen follow-up van mijn afstudeercollectie. Sinds mijn examen werk ik voor een klein modelabel en ontwerp ik meer commerciële, duurzame mode. Conceptueel gezien minder out of the box. Het opzetten van het label, het ontwerpproces en de productie is hard werken. Hierdoor ontbreekt de tijd voor een nieuwe collectie. Op Generation 16 toon ik een selectie van mijn afstudeercollectie op een nieuwe en grappige wijze. De korte duur van de expositie sluit er op een ironische wijze bij aan; we hebben slechts drie uur om met humor te relaxen.”

“Hoe belangrijk is humor in mode voor jou?
“Meteen op de eerste dag van mijn afstudeersemester hadden bijna al mijn klasgenoten al een afstudeerconcept. Ik wist alleen dat humor net als in mijn eerdere collectie een rol moest spelen, verder had ik geen idee. Ik wilde in elk geval geen doodserieuze zwarte collectie ontwerpen, dat sluit niet aan bij mijn persoonlijkheid. Op AMFI checkte ik elke vrijdag de reacties van mijn klasgenoten op mijn ontwerpen. Ik moest vaak lachen om hun reacties. Humor is juist in deze tijd een geweldige designprincipe. Ik vind dat we te vaak dingen te serieus nemen, ook mode.”

Generation 2016 by MOAM. De School. J. van Breemenstraat 1, Amsterdam. Woensdag 3 februari van 18:00 tot 21:00 uur. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.